News Flash:

Boala Blount. Diagnostic si tratament

10 Ianuarie 2012
5733 Vizualizari | 0 Comentarii

Diagnosticul bolii Blount se pune pe baza anamnezei, examenului fizic si al radiografiei de genunchi. Radiografia de genunchi este critica in evaluarea si stadializarea severitatii deformarii. Se observa fragmentarea cu deformare protuberanta in treapta si ciocul metafizei tibiale proximale in forma infantila. Peretele cortical lateral al metafizei tibiale proximale este aproape drept. Diferentierea intre bombarea severa fiziologica si boala Blount infantila este dificila in primii ani ai copilariei. De aceea interventiile corective nu sunt recomandate la copii sub 2 ani. 

Boala Blount. Cauze si simptome 

Modificarile precoce ale bolii infantile pot fi evaluate prin masurarea unghiului metafizal-diafizal al tibiei proximale. Severitatea deformarii in varus se bazeaza pe unghiul tibiofemural masurat pe radiografia anteroposterioara care include genunchiul, glezna si femurul. 

Scanarea scintigrafica este sensibila in evaluarea fucntiilor platourilor de crestere ale scheletului in crestere. Incarcarea mecanica si factorii de stress influenteaza captarea scintigrafica la platoulul de crestere. Cind imobilizarea este prelungita si cind incepe inchiderea activitatea platourilor de crestere scade. La pacientii cu deformare angulara a picioarelor jumatate din platoul de crestere devine mai activ fata de cealalta jumatate. La pacientii cu boala Blount captarea crescuta apare medial in platoul tibial si in femurul distal. 

Rezonanta magnetica are avantajul de a detecta direct epifiza si platoul de crestere. Poate demonstra extinderea implicarii epifizeale. Fuziunea fizeala precoce a tibiei mediale proximale si mai rar a fizei mediale distale femurale pot apare prin aplicarea de forte biomecanice cronica. 

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: genu varum fiziologic, genu varum congenital, rahitism, boala Ollier, trauma, osteomielita, fractura platoului tibial, condrodisplazia metafizala.

Tratament
Tratamentul in boala Blount depinde de virsta copilului si de severitatea deformarii in varus. Observatia sau tijarea sunt cele mai folosite pentru copii de 2-5 ani. Totusi deformarea progresiva necesita osteotomie. Tratamentul interventional nu este recomandat pentru copii sub 2 ani deoarece deformarea poate fi un genu varum fiziologic exagerat. 

Terapia conservatoare 
Daca copilul are sub 2 ani se poate folosi tratamentul ortopedic cind deformarea creste sau unghiul tibiofemural este de peste 15 grade. Tijarea ambulatorie pe durata zileieste indicata pentru pacientii sub 3 ani, deoarece boala este reversibila in stadiile 1 si 2. Daca deformarea persista sau creste la stadii avansate cu tijarea pe durata zilei se indica osteotomie. Osteotomia este preferata inainte de virsta de 4 ani a acopilului pentru a preveni recurenta. Dispozitivele ortopedice sunt ineficiente pentru a controla varusul la adolescenti iar tratamentul este chirurgical. 

Terapia chirurgicala 
Daca deformarea nu se amelioraeza cu dispozitivele ortopedice iar boala progreseaza radiografic la stadii avansate se indica corectia chirurgicala. Chirurgia se indica daca copilul are un unghi tibiofemural de peste 15 grade, daca deformarea este dizabilitanta, daca unghiul metafizal-diafizal este peste 14 grade. Indicatiile absolute ale chirurgiei sunt depresia platoului tibial, laxitatea ligamentului genunchiului.

Osteotomia este cea mai utilizata procedura. Sunt descrise numeroase tipuri de osteotomie. In general cind se efectueaza osteotomie cu fixare interna osteotomia se vindeca in 8 saptamini. daca se dezvolta un calus suficient pentru a preveni miscarea sau pierderea pozitiei se inlatura fixatorul la 5-6 saptamini postoperativ. Se aplica un ghips pina deasupra genunchiului cu genunchiul in extensie si glezna libera. La folosireaficatorului extern si a osteogenezei prin distractie se incepe manipularea angulara gradata la o saptamina dupa aplicarea fixatorului extern si a osteotomiei. Aceasta corectia are loc la 2-3 saptamini in functie de severitatea deformarii. Dupa ce s-a atins corectia angulara scheletul extern este stabilizat prin vergele filetate aditionale.Vergelele sunt inlaturate la 12 saptamini postoperativ.

Sursa: Romedic
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tratament
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1841 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014059 (s)