News Flash:

Bere vs. vin - Care ajunge la cap mai repede, care da cea mai rea mahmureala

29 Octombrie 2015
1266 Vizualizari | 0 Comentarii
Nu stii ce sa alegi intre bere si vin, la o iesire cu prietenii, astfel incat sa nu te faci de ras (sa ajunga prea repede la cap) si nici sa nu te doara capul a doua zi? In plus, ai vrea ca bautura sa-ti aduca, daca se poate, si ceva beneficii din punct de vedere al sanatatii?

Cercetatorii, oameni carora li se face sete la fel ca oricui altcuiva, au studiat efectele celor doua tipuri de bauturi, din mai multe puncte de vedere, relateaza ziare.com, care citeaza BBC.

Care te imbata mai repede?

Un tap de bere sau un pahar mediu de vin au aproximativ aceasi cantitate de alcool. Totusi, variaza viteza cu care acesta ajunge in sange, in cazul celor doua bauturi. Un lot de subiecti a fost pus sa bea cate o bautura din 15 tipuri de alcool, alocandu-i-se 20 de minute.

Acadele cu gust de bere
Deloc surprinzator, in cazul "tariei" alcoolul a ajuns cel mai repede in sange. A urmat vinul (cu apogeul la 54 de minute dupa ce fusese consumat) si berea (cu apogeul la 62 de minute dupa ce bautura fusese terminata). Prin urmare, un pahar de vin va ajunge la creier mai repede decat unul de bere. Daca nu vrei sa te faci de ras prea repede, alege berea!

Care ingrasa mai tare?

Alcoolul contine 
calorii, deci ingrasa oricum. Cand mai intra in ecuatie si zaharurile care ii dau gust, devine o adevarata bomba calorica. Un tap de bere contine circa 180 de calorii, dublu fata de vin.

Studiile pentru a vedea care dintre cele doua bauturi ingrasa mai tare nu au ajuns la un rezultat clar din simplul motiv ca s-au derulat pe perioade relativ scurte de timp (maximum 10 saptamani). Pe termen scurt, nici bautorii de bere, nici cei de vin nu au luat in greutate mai mult de un kilogram, dar pe termen lung se banuieste ca ambele categorii se vor "rotunji".

Chiar si cu un singur kilogram la fiecare 10 saptamani tot se ajunge la 25 de kilograme in cinci ani.

Care da cea mai rea mahmureala?

Nici in privinta severitatii mahmurelii, dupa ce una dintre cele dua bauturi a fost consumata, oamenii de stiinta nu s-au pus de acord. De altfel, nici pana in momentul acesta nu intelegem 100% ce cauzeaza mahmureala. Deshidratarea e un factor important, insa de vina ar putea fi si fermentarea.

In general, bauturile mai inchise la culoare sunt si mai toxice - bourbon fata de votca, de exemplu. In cazul berii si vinului, efectele sunt insa asemanatoare, spun cercetatorii.

Tratamente de infrumusetare cu drojdie de bere pentru toate tenurile
Care e mai buna (sau mai rea) pentru sanatate

Ni se spune ca un pahar de vin pe zi ajuta organismul, micsorand riscul de boli de inima, presiune arteriala mare si diabet. Efectul benefic e dat de polifenoli (care se afla mai ales in vinul rosu), ce amelioreaza inflamatiile si nu numai.

Berea nu se prea gaseste pe lista alimentelor sau bauturilor sanatoase, desi contine si ea polifenoli. Efectul lor benefic e insa "modest", asemanator vinului alb, semnificativ mai mic decat cel al vinului rosu.

Verdict: cand vine vorba de beneficiile in ceea ce priveste sanatatea, vinul e de preferat. Insa bautorii de bere pot spune ca bautura lor favorita are o istorie veche. Unii antropologi sustin ca placerea noastra de a bea bere ne-a facut sa ne apucam de agricultura, a pus bazele civilizatiei noastre. Iata ceva la care sa te gandesti cand iti astepti comanda la bar!
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bere vin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2947 (s) | 34 queries | Mysql time :0.047236 (s)