News Flash:

Beneficiile vinului rosu pentru inima

3 Ianuarie 2013
1702 Vizualizari | 1 Comentarii

Cercetătorii de la Universitatea din Ulm (Germania) au analizat comportamentul biologic al resveratrolului în biologia celulelor adipoase la oameni. Această substanţă se găseşte în pieliţa strugurilor roşii şi s-a dovedit a fi un agent biologic foarte potent, care poate oferi protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului de tip 2 şi afecţiunilor neurodegenerative, precum Alzheimer.
Combate obezitatea
Specialiştii germani au lansat ipoteza conform căreia resveratrolul ar putea diminua obezitatea, prin oprirea celulelor grase de a ajunge la maturitate, şi ar putea contribui la activarea sirtuinei 1, o proteină care protejează inima de inflamaţii. Testele de laborator efectuate in vitro pe celule umane au arătat că resveratrolul influenţează formarea şi funcţionarea celulelor grase, având proprietatea de a bloca dezvoltarea şi divizarea acestora. Totodată, oamenii de ştiinţă au descoperit că resveratrolul stimulează admisia de glucoză în celulele adipoase şi împiedică transformarea moleculelor în grăsime.
În plus, substanţa influenţează benefic sirtuina 1 şi afectează secreţia de adipochine, celule grase care folosesc la comunicarea celulelor. Toate aceste descoperiri indică faptul că resveratrolul ar putea stopa obezitatea şi alte efecte metabolice ce cresc riscul unor afecţiuni cardiovasculare. Cercetătorii au sugerat că resveratrolul poate oferi câteva oportunităţi terapeutice în tratamentul obezităţii, foarte răspândită în lumea industrializată. Reducerea obezităţii, un factor de risc major în afecţiunile cardio-vasculare, ar putea ajuta şi la îmbunătăţirea sănătăţii inimii.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), există 1,6 miliarde de persoane cu vârste pornind de la 15 ani care sunt supraponderale – aceasta însemnând că au un indice al masei corporale de 25 sau mai ridicat – şi aproximativ 400 de milioane de oameni care sunt obezi, cu un indice de 30 sau mai ridicat. OMS estimează că, în cinci ani, vor fi 2,3 miliarde de adulţi supraponderali şi peste 700 de adulţi obezi.
Fortifică vasele de sânge
În acelaşi timp, specialiştii de la Institutul de Tehnologie din Israel (localitatea Haifa) au descoperit că vinul roşu măreşte gradul de sănătate al celulelor din vasele de sânge. În cadrul unui experiment, aceştia au constatat că un pahar de vin roşu pe zi duce la o creştere semnificativă a funcţiei vasculare endoteliale, ceea ce înseamnă că îmbunătăţeşte sănătatea celulelor de pe pereţii vaselor sanguine, fapt ce ameliorează circulaţia sângelui şi sănătatea inimii. Mai mult, consumul zilnic de vin roşu ajută la reducerea fenomenului de apoptoză – moartea celulară programată.
Nu degeaba frecvenţa bolilor cardio-vasculare este mai scăzută la popoarele care consumă regulat (dar cu moderaţie!) vin roşu. Cercetătorii sugerează că vinul roşu creşte disponibilitatea biologică a oxidului de nitriţi şi declanşează un proces de comunicare celulară necesar pentru funcţionarea vaselor sanguine. Concluzia: resveratrolul acţionează atât indirect (prin ţesutul adipos), cât şi direct (prin celulele endoteliale) pentru a preveni afecţiunile cardiovasculare.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

comportamentul biologic combate obezitatea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

alik  | #641
un pahar de vin pe zi iti recomanda si doctorul, mai ales ca vinul contine resveratrol. care este esential pentru inima. tatal meu a facut un infarct miocardic anul trecut, din fericire a ajuns la clinicco, la brasov, pe mainile unor doctori foarte buni, dar inca se reface. oricum. dieta conteaza enorm
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1531 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019156 (s)