News Flash:

Beneficiile terapeutice ale dusului subacval

24 August 2011
8232 Vizualizari | 0 Comentarii

Hidroterapia este o forma de tratament extern care se bazeaza pe raspunsul corpului la stimuli calzi si reci, sub presiunea apei sarate sau a apei dulci. Deci, apa poate fi utilizata pentru:

proprietatile fizice - factorul termic si factorul de presiune exercitand o actiune importanta, mixta, de tip mecanic si termic, influentand reactiile de homeostazie ale organismului, mai ales termoreglarea; proprietatile biochimice ale substantelor continute, care pot determina diferite reactii terapeutice (de exemplu, dioxidul de carbon dizolvat are efect vasodilatator periferic).

Una din formele hidroterapiei este dusul subacval (care utilizeaza jet de apa sub o presiune variabila). Actiunea lui variaza in functie de temperatura apei folosite, de presiunea jetului si de forma de aplicare. Pentru a evita senzatiile neplacute, tubul de emisie a jetului se plaseaza la distanta de pacient, inclinat pe suprafata de tratat.

Se obtin efecte asemanatoare cu cele ale masajului clasic:
- efleurage sau drenaj - longitudinal;
- petrisage sau framantare - transversal;
- presiuni alternative sau vibratii, putand asocia jetul cu solicitarea manuala mecanica.

In functie de temperatura apei folosite efectele dusului subacval sunt:
- tonifiant: intre 20-30 grade C (aplicatie rece);
- sedativ relaxant: intre 35-38 grade C (aplicatie calda);
- vasomotor: aplicatie alternanta (cald-rece alternativ); procedura alternanta debuteaza cu aplicatia calda si se termina cu aplicatia rece, alternanta realizandu-se de 10-12 ori, cate 2-3 minute aplicatia calda si 1-2 minute cea rece; initial se folosesc diferente mici de temperatura (32-36 grade C), marindu-se de la alternanta la alternanta (40-15 grade C). Toate aceste alternante determina un joc vascular de tip vasodilatatie-vasoconstrictie, o adevarata gimnastica vasculara periferica.

Rezultatele finale sunt: antialgice, relaxarea musculaturii, permiterea drenajului edemelor, stimularea circulatiei sanguine si digestia, dusul subacval fiind o forma de terapie, reglare si refacere.

Indicatiile dusului subacval:
- dureri periarticulare;
- dureri musculo-tendinoase;
- contracture;
- hipertonii muscular;
- edeme;
- algoneurodistrofia;
- suferintele reumatismale degenerative (in particular artroze ale articulatiilor mari) sau inflamatorii (in afara puseelor);
- suferinte discovertebrale lombalgie;
- lombosciatalgie;
- diverse sechele posttraumatice;
- suferinte neurologice (de tip periferic - poliomielita, poliradiculonevrita, mono sau polinevrite;
- leziuni de tip central - medulare: paraplegii, tetraplegii - cerebrale si cerebeloase - traumatisme craniene, hemiplegii, scleroza in placi in afara puseelor);
- miopatii etc.

Contraindicatiile dusului subacval
Intre contraindicatii se mentioneaza: reumatismele inflamatorii in puseu, boli infectocontagioase, decompensarile inflamatorii din artroze, stari febrile, tromboflebite, tuberculoza, boli psihice, sindrom de involutie senila, afectiuni cutanate (eczeme, micoze, prurit, psoriazis, cancer cutanat), boli venerice, sarcina normala peste 3 luni, afectiuni intercurente care agraveaza suferintele cardiovasculare si respiratorii, hipertensiunea arteriala instabila, boli cardiovasculare, valvulopatii; fragilitatea cutanata la varstnici si copii impune precautii.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hidroterapia dusul subacval
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1684 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032019 (s)