News Flash:

Beneficiile mazarii

20 Septembrie 2011
3351 Vizualizari | 0 Comentarii

Denumire stiintifica: Pisum sativum.

Mazarea este o erbacee anuala, originara din Asia Centrala. Acum, ca si in vechime, este cultivata foarte mult. Face parte din familia leguminoaselor. Creste intens, cand are conditii, si poate ajunge pana la doi metri lungime. Are carcei cu care se prinde de suporti. Florile sunt alb-albastre sau alb-roscate.

Fructul este o pastaie plina cu boabe rotunde, de obicei galbene la maturitate. Mazarea este, in primul rand, un aliment foarte hranitor, fiind folosita nu numai in hrana oamenilor, ci si in furajarea animalelor.

Mazarea verde este un adevarat depozit de nutrienti, continand 8 vitamine, 7 minerale, fibre si proteine. Iata cateva din beneficiile mazarii asupra organismului:

1. Intareste oasele
Mazarea verde contine nutrienti foarte importanti pentru mentinerea sanatatorii osoase. E o buna sursa de vitamina K pe care organismul nostru o descompune partial in K2, substanta de activeaza osteocalcina - o importanta proteina noncolagenica din os.

Osteocalcina ancoreaza moleculele de calciu in interiorul oaselor. 
Mazarea verde este, de asemenea, o buna sursa de acid folic si vitamina B6. Acesti doi nutrienti reduce inmagazinarea unui produs metabolic numit homocisteina, o molecula periculoasa ce poate determina osteoporoza.

2. Beneficii asupra cordului
Vitamina B9 (acidul folic) si vitamina B6 sunt esentiale pentru sanatatea cardiovasculara, iar vitamina K este elementara pentru pastrarea unui abilitati sanatoase de coagulare a sangelui.

3. Energizarea organismului
Multitudinea de nutrienti din mazarea verde ajuta la energizarea organismului.Vitamina B1, vitamina B6, vitamina B2, Vitamina B3 sunt toate elementare pentru metabolizarea carbohidratilor, a proteinelor si a lipidelor. Fierul din mazare ajuta la o functionarea normala a celulelor din sange. Carentele de fier provoaca anemie, oboseala, sistem iminitar scazut si capacitati de invatare diminuate. Mazarea este, de asemenea, o buna sursa de vitamina C, substanta care protejeaza organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi.

4. Stimuleaza imunitatea
O parte din nutrientii din mazare, inclusiv vitamina C, sunt elementari in protejarea organismului impotriva cancerului. S-a dovedit ca un consum ridicat de vitamina C reduce riscul de aparitie a celor mai multe forme de cancer: leucemie, limfom, pulmonar, colorectal, pancretic, mamar, de prostata, ovarian etc.

Vitamina C ofera cea mai eficienta protectie antioxidanta, ajutand organismul sa faca fata cu bine poluarii din mediu si toxinelor la care suntem expusi. Stimuleaza sistemul imunitar si inhiba formarea substantelor ce pot cauza cancer (de exemplu, nitrosaminele pe care organismul le produce cand digera carnuri procesate ce contin nitrati).

Alte beneficii ale mazarii:
- Prin continutul scazut de calorii, este o alegere buna pentru persoanele care incearca sa slabeasca.
- Fibrele din componenta mazarii o recomanda persoanelor care sufera de constipatie.
- Luteina din mazare protejeaza impotriva degenerarii maculare si a cataractei ce se instaleaza odata cu inaintarea in varsta.
- Mazarea verde incetineste procesul aparitiei glucozei in sange, pastrand astfel constant nivelul de energie necesar organismului.

Precautii
Mazarea verde contine purine, care se pot transforma in acid uric. Doua dintre afectiunile provocate de excesul de acid uric sunt guta si calculii renali. De aceea, persoanele ce sufera de aceste boli e bine sa limiteze sau sa evite consumul de mazare.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pisum sativum mazarea intareste oasele energizarea organismului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1573 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020075 (s)