News Flash:

Beneficiile fructelor de mangostan

18 Ianuarie 2012
10592 Vizualizari | 1 Comentarii

Mangostanul (Garcinia mangostana) este un fruct tropical, originar din zonele sud-estice ale Asiei, care astazi se cultiva si in Australia, Brazilia, America Centrala, Hawaii, Congo.

In Thailanda, delicatul fruct este numit "Regina Fructelor" de cand a fost fructul favorit al reginei imperiului britanic, Victoria. Bastinasii il numesc "mungkut". Diferite parti ale acestui pom, in special coaja fructului au fost folosite secole la rand de catre vechii vindecatori din Thailanda, China, Malaezia, Singapore si alte tari din sud-estul Asiei. 

Fructele de mangostan sunt rosii violacee la culoare si seamana oarecum la aspect cu o tomata, avand o codita galben verzuie bine definita. Coaja mangostanului are aspect de piele de animal, usor pistruiata. In interior, fructul are aparenta unui catel de usturoi. Aceea este de fapt partea care trebuie mancata.

Mangostanul se consuma fie in stare cruda, fie sub forma de suc sau de piure. Inainte de coacere, coaja este fibroasa si tare, dar devine moale si usor de indepartat imediat ce fructul s-a copt. Acest fruct excelent din punct de vedere al gustului este preferat de persoanele care vor sa slabeasca, intrucat ofera senzatia de satietate.  

Beneficiile mangostanului
Beneficiile fructului de mangostan asupra sanatatii au trecut testul timpului si au fost asociate multor studii de cercetare in ultimii 30 de ani. Cercetatorii au descoperit ca pericarpul (coaja) fructului este incarcat cu o clasa remarcabila de fitonutrienti care se numesc xantoni.

Xantonii sunt fitonutrienti relativ recent descoperiti. Mecanismele de actionare a xantonilor depasesc cu mult capacitatea lor antioxidanta intriseca. Pe langa caracteristicile antioxidante si antiinflamatorii, xantonii din mangostan dispun si de alte caracteristici curabile si de imbunatatire a starii de sanatate. In diferitele laboratoare din lume xantonul s-a dovedit eficient impotriva infectiilor, a afectiunilor unor organe provocate de colesterol, impotriva celulelor canceroase si a altor probleme.

De asemenea, studiile au aratat ca mangostanul restabileste sanatatea sistemului
digestiv, a rinichilor, a pielii si a altor organe.

Pe linga xantoni, intregul fruct de mangostan contine de asemenea multe alte substante naturale fitonutriente ca de exemplu catechine, similar antioxidantilor gasiti in ceaiul verde; proantocianide ca si cele care se gasesc in general in semintele de struguri si polizaharide care ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos.

Desi sunt destul de rare in Romania, trebuie sa stiti ca frunzele sunt utilizate pentru ameliorarea unor afectiuni. Pasta de mangostan, la randul ei, are un efect astringent si este de real folos in acnee, psoriazis sau vitiligo. Decoctul trateaza problemele digestive. Datorita continutului de compusi polifenolici, consumul de mangostan are efect benefic asupra bolilor sistemului cardiovascular. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mangostanul beneficiile mangostanului xantoni
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1663 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017603 (s)