News Flash:

Beneficiile boabelor de cacao

9 August 2011
9346 Vizualizari | 0 Comentarii

Arborele de cacao (Theobroma cacao) este unul dintre cei mai frumosi si mai pitoresti copaci. Florile si fructele il impodobesc incepand de la baza tulpinii si pana pe ramurile indepartate ale bogatei sale coroane. Arborele de cacao are o inaltime maxima de 15 metri, in mod obisnuit ajungand la circa 10 metri.

Apartine familiei malvaceelor si isi are originea in America Centrala (Mexic), dar se cultiva in prezent in toate zonele tropicale. Fructele sunt niste bace de mari dimensiuni (15-20 cm lungime), ce contin pana la 30 de seminte, adica boabele de cacao, care au o compozitie chimica complexa si sunt foarte hranitoare.

In cazul arborelui de cacao, valoare medicinala au boabele, care in mod obisnuit se macina, obtinandu-se pudra de cacao. Pot avea efecte medicinale si preparatele din tecile carnoase, in care s-au aflat boabele, sau chiar frunzele.

Utilizarea arborelui de cacao ca planta medicinala este foarte veche. De altfel, arborele de cacao figura la loc de cinste in practicile medicinale ale aztecilor. Acestia preparau din boabele de cacao un aliment al zeilor, cu virtuti tonifiante, euforizante si chiar afrodiziace.

Substante active importante: in primul rand teobromina si teofilina - care sunt substante specifice arborelui de cacao, apoi cafeina si teina. Pe langa aceste substante, arborele de cacao si, in special, boabele de cacao, contin saruri minerale, enzime, aminoacizi.

Indicatiile terapeutice ale boabelor de cacao
Asemenea cafelei, preparatul de cacao actioneaza asupra sistemului nervos central si mai ales asupra scoartei cerebrale, impulsionand activitatile fizice si intelectuale. La fel ca bautura de cafea, bautura de cacao creeaza o stare de confort fizic si psihic, actionand nu numai asupra sistemului nervos, ci si asupra sistemelor cardiovascular, respirator si digestiv.

Potrivit unor studii recente, preparatele de cacao au rol detoxifiant si depurativ, contribuind, de exemplu, la eliminarea clorurilor, a lichidului seros din spatiul intracelular si din cavitatea abdominala.

In realitate, efectele medicinale ale preparatelor de cacao sunt, insa, mult mai complexe si mai diverse, datorita numarului mare de compusi pe care il contin semintele acestui arbore.

Se recomanda, totusi, consumarea cu moderatie a preparatelor de cacao, inclusiv sub forma de alimente, deoarece in cantitati mari pot provoca ameteli sau chiar dureri de cap.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1857 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024050 (s)