News Flash:

Bautura consumata zilnic care creste riscul de cancer, ulcer, malformatii genetice si boli coronariene

5 Noiembrie 2016
14523 Vizualizari | 0 Comentarii
Studiile au aratat ca aceasta bautura este al doilea cel mai consumat produs din lume - in fiecare zi se beau aproximativ 1400 de milioane de cesti. Este carburantul care asigura multora energia zilnica, si, care, consumat moderat, poate avea efecte benefice asupra sanatatii datorita continutului ridicat de antioxidanti (fenoli, uleiuri volatile).

Este vorba despre cafea, o bautura preparata in diferite moduri. Pentru multi consumatori, espresso este cea mai tare cafea, iar "cafeaua lunga" cea mai slaba, dar in realitate lucrurile stau altfel.

Exista o diferenta intre puterea aromei si concentratia efectiva de cofeina. Cofeina se dizolva in functie de timpul de contact intre cafea si apa, astfel incat cafelele cu procesul de realizare cel mai rapid contin, automat, mai putina cofeina decat cele a caror preparare se intinde pe cateva minute. Chiar daca are cea mai pregnanta aroma, un espresso se prepara in 30 de secunde, iar concentratia reala de cofeina nu depaseste 34 de miligrame.

8 probleme de sanatate care pot fi cauzate de cafea

Efecte nocive ale cafelei
Cafeaua contine mai multe componente, despre care este cunoscut ca afecteaza corpul uman la nivel chimic. Insusi bobul de cafea contine, ca un mecanism de aparare a plantei de cafea, substante chimice considerate psihotropice usoare pentru om. Aceste substante sunt toxice in doze mari. Cafeaua contine cafeina, care actioneaza ca un stimulent. De asemenea, contine un agent chimic, in prezent necunoscut, care stimuleaza productia de cortizon si adrenalina.

Iata cateva dintre riscurile consumului de cafea:
1. Probleme gastrointestinale
Consumul mare de cafea creste cantitatea de acid secretata in stomac, dar reduce actiunea prin care stomacul isi goleste continutul in intestinul subtire. Cofeina incetineste trecerea alimentelor prin intestinul subtire, insa o accelereaza in intestinul gros. Toate aceste efecte pot duce la tulburari digestive sau chiar la ulcer si gastrita. Consumul de cafea nu este recomandat persoanelor cu gastrita, colita si ulcere.

De ce sa nu bei cafea intre orele 8 si 9 dimineata. Si nici ceai negru

2. Cancer
S-a raportat prezenta a peste 1000 de substante chimice in cafeaua prajita dintre care 19 sunt cunoscute ca agenti cancerigeni. Cu toate acestea cele mai multe substante catalogate ca fiind cancerigene exista in stare naturala si nu ar trebui considerate periculoase pentru om, la niveluri de expunere obisnuita, in viata de zi cu zi.

3. Modificari ale ADN-ului
Duplicarea ADN-lui este un proces foarte important in reproducerea celulelor si a organismelor. Cofeina poate interfera cu acest proces, dar poate produce si erori in reproducerea celulelor, ceea ce creste riscul de tumori sau malformatii genetice.

4. Anemie feripriva
Cafeaua reduce capacitatea organismului de absorbtie a anumitor substante nutritive. Aceasta bautura interfereaza cu absorbtia fierului.

Cum sa bei corect cafeaua ca sa faca minuni pentru creier

5. Cresterea colesterolului
Un studiu din 2007 efectuat de Baylor College of Medicine indica faptul ca moleculele cafestol si kahweol, ce se regasesc numai in boabele de cafea, ridica nivelul lipoproteinelor cu densitate mica (LDL) din organismul uman.

Cafeaua preparata la filtru, cu filtru de hartie, este cea mai saraca in cafestrol si kahweol datorita faptului ca filtrul de hartie respectiv are proprietatea de a retine aceste uleiuri, ele neajungand astfel in bautura finala. Oricare alte metode de preparare a cafelei nu scot din bautura aceste doua substante.

6. Boli coronariene
Un studiu efectuat in 2004 a concluzionat ca consumul de cafea este asociat cu cresteri semnificative ai markerilor biochimici ai inflamatiei. Acesta este un efect negativ al cafelei asupra sistemului cardiovascular. Riscurile asupra sanatatii a consumului de cafea decofeinizata au fost si ele studiate, insa cu rezultate diferite.

Una din variabile tine de tipul procesului de decofeinizare. Una dintre metodele de lucru implica folosirea de solventi chimici care pot lasa urme in bautura. Polimorfisme ale genei CYP1A2 pot duce la un metabolism mai lent al cofeinei. La acesti pacienti riscul de infarct miocardic este mai crescut cu una pana la doua treimi, in functie de numarul de cesti de cafea consumate pe zi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

antioxidanti cafea espresso
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1534 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025320 (s)