News Flash:

Azopt, picaturi oftalmice

20 Iunie 2011
5709 Vizualizari | 0 Comentarii

Compozitie
Azopt este o suspensie de picaturi oftalmice de culoare alba .Contine substanta activa brinzolamida (10 mg/ml). 

Actiune terapeutica
Azopt se utilizeaza pentru scaderea presiunii intraoculare (presiunea din interiorul ochiului) la pacientii cuhipertensiune oculara (la care presiunea intraoculara depaseste pragul normal) sau la pacientii cu glaucom cu unghi deschis (o boala care se manifesta prin cresterea presiunii intraoculare datorata imposibilitatii drenarii lichidului din ochi). Medicamentul este utilizat fie ca adjuvant al tratamentului cu betablocanti sau analogi deprostaglandine (alte medicamente utilizate pentru aceste afectiuni), fie ca monoterapie la pacientii la care betablocantii nu se pot administra sau care nu raspund la acestia. Medicamentul se poate obtine numai pe baza dereteta. 

Indicatii
Cresterea presiunii intraoculare provoaca leziuni la nivelul retinei (suprafata sensibila la lumina situata la polul posterior al ochiului) si la nivelul nervului opticcare transmite semnale de la ochi catre creier. Acest fenomen poate avea drept rezultat pierderea grava a capacitatii vizuale si chiar orbirea. Prin reducerea presiunii, Azopt reduce riscul aparitiei leziunilor. Substanta activa din Azopt, brinzolamida, este un inhibitor al anhidrazei carbonice. Actioneaza prin blocarea unei enzime numite anhidraza carbonica care este raspunzatoare de producereaionilor de bicarbonat din organism. Bicarbonatul este necesar pentru producerea umorii apoase (substanta apoasa din interiorul ochiului). Prin blocarea producerii de bicarbonat din interiorul ochiului, Azopt scade producerea umorii apoase, reducand presiunea intraoculara. 

Doze si mod de administrare
Doza de Azopt este de o picatura in ochiul (ochii) afectat (afectati) de doua ori pe zi. Unii pacientii raspund mai bine latratament in cazul administrarii unei picaturi de trei ori pe zi. Inainte de utilizare, suspensia trebuie agitata. 

Contraindicatii
Nu se recomanda utilizarea Azopt la pacientii cu afectiuni hepatice, deoarece nu exista informatii referitoare la siguranta si eficacitatea medicamentului la acest grup. Azopt nu trebuie folosit la pacientii cu afectare renala severa. Exista informatii limitate cu privire la utilizarea medicamentului Azopt la copii. Azopt nu trebuie utilizat la pacientii care pot fi hipersensibili (alergici) la brinzolamida sau la oricare alt ingredient al acestui medicament, sau la sulfonamide (de exemplu unele antibiotice). De asemenea, nu trebuie utilizat la pacientii cu afectare renala severa sau cu acidoza hipercloremica (exces de acid in organism datorat excesului de clorura). Azopt contine clorura de benzalconiu, care este utilizata pentru decolorarea lentilelor de contact moi. Prin urmare, persoanele care poarta lentile de contact moi trebuie sa acorde o atentie sporita in acest sens. 

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Azopt (intalnite de la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt disgeuzie (gust amar sau neobisnuit in gura), dureri de cap, blefarita (inflamatia pleoapelor), vedere incetosata, iritatii oculare, durere oculara, ochi uscat, secretie oculara, prurit ocular (mancarime), senzatie de corp strain in ochi, hiperemie oculara (ochi rosu) si gura uscata.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

compozitie actiune terapeutica indicatii contraindicatii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1497 (s) | 23 queries | Mysql time :0.020262 (s)