News Flash:

Azbetoza. Diagnostic si tratament

5 Ianuarie 2012
6442 Vizualizari | 0 Comentarii

Diagnosticul de azbestoza este pus in prezenta a trei caracteristici: expunerea la azbest cu o perioada de latenta, evidnetierea fibrozei prin radiografii, examen fizic specific si teste ale capacitatii respiratorii influentate cu sau fara biopsia sau lavajul bronhoalveolar cu evdentierea fibrelor. 

Studii imagistice 
Radiografia toracica arata infiltrate reticulonodulare, observate mai ales la baza plaminilor. Diagnosticul de azbestoza necesita elemente multiple, radiografia este de valoare prodictiva pozitiva modesta. Cand este combinata cu semne anormale (raluri) si teste anormale ale fucntiei respiratorii, valoarea predictiva pozitiva creste.

Se poate observa ingrosarea pleurala bilaterala. O placa calcificata localizata in pleura diafragmatica este un indicator al expunerii la azbest dar nu de diagnostic. Alte localizari ale placilor de azbest sunt coastele 9 bilateral. Rar adeziunile pleurale pot determina atelectazii periferice cu margini rotunde care pot simula o tumora pulmonara. In faza avansata a bolii apar fagurii de miere-spatii chistice prin fuziunea infiltratelor interstitiale si a cimpurilor pulmonare mici. 

Simptomele azbestozei 

Tomografia computerizata este utila in definirea anomaliilor pleurale (epansamente, ingrosari, placi, mezoteliom malign, atelectazii rotunde) si in evidentierea unei densitati parenchimatoase care este sugestiva carcinomului bronhogenic. 

Testele respiratorii: reducerea capacitatii de difuziune poate precede modificarile volumului pulmonar. Primul semn fiziologic anormal este hipoxemia la efort. Capacitatea pulmonara totala este redusa in azbestoza ca si in alte boli restrictive. Folosind spirometria capacitatea vitala pare redusa. 

Oximetria-evaluarea oxigenarii este importanta deoarece hipoxemia necorectata determina hipertensiune pulmonara si cord pulmonar. Se vor masura gazele pulmonare. 

Lavajul bronhoalveolar are aplicatii limitate in diagnostic azbestozei. Este utila in identificarea infectiilor cu infiltrate difuze, care simuleaza azbestoza si in diagnosticul carcinomului bronhogenic. Poate aduce informatii calitative asupra fibrelor de azbest. 

Bronhoscopia cu fibre optice este efectuata pentru a facilita lavajul. Este indicata pentru examinarea cailor respiratorii cind studiile radiologice sunt sugestive pentru carcinom bronhogenic. Biopsia pulmonara transbronhoscopica nu este recomandata pentru diagnosticul azbestozei. 

Examen histologic: diagnosticul de azbestoza necesita vizualizarea corpilor de azbest si a fibrozei in microscopie electronica. Corpii de azbest sunt fibre de azbest care dezvolta o camasa de feritin-proteina si un aspect de barca caracteristic. Acesti singuri nu sunt diagnostici pentru boala deoarece sunt descoperiti ocazional si la persoanele sanatoase. 

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: silicoza, sarcoidoza, fibroza pulmonara idiopatica, pneumonita de hipersensibilitate, dermatomiozita, colagenozele vasculare. 

Tratament
Controlul expuenrii la azbest la locul de munca este cea mai eficienta metoda pentru a preveni azbestoza. Incetarea expunerii la azbest o data ce diagnosticul este pus este imperativ deoarece expunerea creste rata de progresie. Totusi boala poate progresa si in afara expunerii. Fumatorii trebuie sa inceteze fumatul de tigarete. 

Tratamentul cuprinde tratarea infectiilor respiratorii si imunizarea impotriva gripei si a pneumoniei pneumococice. Se va efectua tratament antibiotic prompt in cazul infectiilor pulmonare. Se va evalua statusul de oxigenare in repaus si la effort. Daca testarea detecteaza hipoxemie in repaus sau la effort se va prescrie oxigen aditional. 
Medicamentele nu sunt eficiente in tratarea azbestozei. Corticosteroizii si imunosupresoarele nu modifica cursul bolii. 

Prognostic 
Azbestoza poate determina hipertensiune pulmonara, cord pulmonar, insuficienta cardiaca dreapta. Insuficienta respiratorie progresiva prezinta factori de risc cumulativi in functie de cantitatea de azbest inhalata, gradul de dispnee, fumatul de tigarete, afectarea pulmonara si pleurala, fagurii de miere vizibili la radiografie si numarul mare de celule imflamatorii la lavajul bronhoalveolar. 
Riscul de cancer pulmonar este ridicat la acesti pacienti, precum si mezoteliom, cancer al esofagului, sistemului biliar si renal. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

studii imagistice tratament prognostic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

6318 viz    0 com
3934 viz    0 com
8182 viz    0 com
6592 viz    0 com
2466 viz    0 com
4882 viz    0 com
3656 viz    0 com
3748 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1509 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014891 (s)