News Flash:

Atunci cand infidelitatea emotionala ameninta stabilitatea cuplului

18 Martie 2013
1529 Vizualizari | 1 Comentarii

Dinamica în cadrul relaţiei de cuplu se schimbă o dată cu trecerea timpului. Responsabilitatea pentru bunul mers al relaţiei aparţine amandurora. Acţiunile unui partener sunt în raport cu ale celuilalt, ambii contribuind la crearea unor modele de relaţionare satisfăcătoare sau mai puţin satisfăcătoare în cadrul cuplului. 

Infidelitatea în cuplu nu este doar de natură fizică. In multe dintre cazuri, infidelitatea emoţională precede infidelitatea fizică.  Spre deosebire de infidelitatea fizică care implică un contact sexual cu altă persoană, în afara cuplului, infidelitatea emoţională constă în aproprierea afectivă profundă de o a treia persoană, de regulă de sex opus,  căruia îi împărtăşeşti gandurile, trăirile, preocupările, visele, temerile tale pe o perioadă îndelungată de timp în detrimentul partenerului/partenerei de cuplu. Acest tip de infidelitate este diferit de prietenie sau de conversaţiile banale. Infidelitatea emoţională poate decurge din acestea, nepresupunand în mod voit atracţia sexuală sau dorinţa de a duce relaţia la un alt nivel.  De obicei este o relaţie despre care celălalt partener ştie şi uneori cunoaşte şi persoana. Alteori, este vorba despre o relaţie virtuală. O astfel de relaţie oferă o complicitate tacită, aparent fără repercursuri asupra cuplului. Cand devine însă această relaţie periculoasă pentru cuplu

Odată ce aceste întalniri din afara cuplului devin constante, intimitatea care se crează aduce o serie de beneficii : poţi ajunge să te simţi mai înţeles, mai apreciat, mai văzut  decat în cadrul cuplului tău, să ai o viziune comună cu această persoană, să simţi că poţi spune orice fără să fi criticat, judecat sau tras la răspundere.  Apare o anumită intensitate a emoţiilor care s-a pierdut în cuplul vostru. Fără să îţi dai seama, gandurile, atenţia ta se vor îndrepta din ce în ce mai mult către cea de-a treia persoană iar întalnirile fizice sau online vor fi mai dese şi distanţa emoţională dintre voi din ce în ce mai mare. In cele din urmă se diminuează în cuplu disponibilitatea ta pentru partener, interesul pentru sex şi pentru activităţile comune, scade toleranţa faţă de greşeli, apare un gol interior şi te întrebi poate, chiar dacă numai ipotetic, cum ar fi să ai o altă relaţie.

Motivele pentru care cei mai mulţi cad în această capcană  sunt diverse, de la rutina care apare la un moment dat în orice cuplu pană la  comoditatea de a sta într-o relaţie care nu mai este potrivită pentru tine. Indiferent de motiv, infidelitatea emoţională produce suferinţă tuturor părţilor implicate. Pare mai uşor să cauţi în altă parte ceea ce crezi că ai pierdut, decat să recaştigi ceea ce simţi că îti lipseşte în cadrul cuplului. Invinuirea partenerului că nu reuşeşte să ne facă să ne simţim împliniţi este mai simplă decat asumarea propriilor greşeli.
Ce poţi face atunci cand te confrunţi cu infidelitatea emoţională ? Iată şi cateva sugestii :
redescoperă-ţi partenerul de cuplu. Acesta este un prim pas în a salva relaţia. Mulţi oameni care vin în terapie sunt convinşi că ştiu totul despre partenerul lor. Uneori, nevoia noastră de siguranţă este atat de mare încat ne împiedică să-l vedem cu adevărat pe cel de langă noi şi ne limitează dorinţa de a-l cunoaşte constant pe celălalt. 
un alt aspect important este acela de a fi conştient şi prezent în relaţie.

Recunoaşteţi semnele infidelităţii emoţionale şi prezenţa celei de-a treia persoane. Aparenţele pot înşela, mecanismele psihologice de apărare pot intra în funcţiune pentru a nu « vedea realitatea », însă inima întodeauna ne va da un semnal că în relaţia de cuplu lucrurile devin disfuncţionale.   
comunică-ţi nevoile reale şi ascultă-le pe ale celuilalt. Suntem diferiţi iar partenerul nostru nu ne poate ghici gandurile. 
invită-ţi partenerul la o discuţie deschisă şi sinceră despre dificultăţile prin care treceţi în relaţie pentru a regăsi intimitatea emoţională pierdută sau pentru a decide  împreună încotro se îndreaptă relaţia.
reînviaţi pasiunea dintre voi şi restabiliţi limitele relaţiei.
apelaţi dacă este cazul, la un psihoterapeut care să vă ajute să gestionaţi probleme cu care vă confruntaţi.

Infidelitatea emoţională este poate, cea mai perfidă formă de infidelitate. Ea implică o a treia persoană cu care ai la început o relaţie amicală, inocentă şi care ulterior se transformă într-o relaţie secretă. Ambele sexe, indiferent de orientarea sexuală pot fi infideli în egală măsură. Alegerea ne aparţine fiecăruia dintre noi. Tu cum alegi să fii în relaţia ta ?

Cristina Birzoiu
Psiholog si psihoterapeut
http://www.psihocalatorie.ro/psiholog-bucuresti.html

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

mihai  | #6857
Crezi ca marimea penisului conteaza ? Bineinteles ca Da ,conteaza !! "Femeile prefera barbatii mai dotati" potrivit declaratiilor celor mai renumiti consilieri de cupluri , e de stiut faptul ca exista o multime de aparate creme ,pompe ,pastile magice pentru marirea penisului pe internet care nu functioneaza! pastilele pe langa faptul ca sunt extrem de costisitoare nu functioneaza ele reprezinta doar un supliment alimentar la alt pret desigur... eu unul am incercat cu succes exercitiile de pe site-ul mareste-penisul .info si am avut rezultate considerabile inca din primele saptamani ,cat despre operatiile chirurgicale nu cred ca are rost sa povestim, riscul la care te supui este mult prea mare... nu cred ca merita sa ti-l asumi si pe deasupra pretul unei astfel de operatii este destul de piperat si nu prezinta nici o garantie, mai mult poate genera pierderea sensibilitati organului sau impotenta in cel mai bun caz.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1709 (s) | 23 queries | Mysql time :0.019193 (s)