News Flash:

Atrovent, aerosol

2 Iunie 2011
3789 Vizualizari | 0 Comentarii

Compozitie
Flacon de 15 ml cu 300 pufuri a 0,02 mg bromura de ipratropium/puf. 

Actiune terapeutica
atrovent, derivat cuaternar de amoniu al atropinei este primul bronhodilatator anticolinergic acceptat clinic ca inhibitoral raspunsului parasimpatic. Prin blocarea receptorilor colinergici si impiedicarea acetilcolinei de a-si exercita efectulbronhoconstrictor, Atrovent are un mecanism de actiune complet diferit de alte bronhodilatatoare, dar sinergic. Chiar si la doze foarte reduse, Atrovent are efect bronhodilatator asupra cailor aerifere, demonstrand un grad inalt de specificitate, Atrovent este practic lipsit de efecte secundare sistemice datorita absorbtiei reduse. Prin urmare, se poate recomanda pacientilor cu tulburari circulatorii si cardiace. Efectul bronhodilatator se instaleaza dupa 5-10 minute de la inhalare si dureaza 6-8 ore. 

Indicatii
Atrovent este un bronhodilatator indicat in prevenirea si tratamentul simptomelor datorate obstructiei cronice reversibile sau numai partial reversibile a cailor aeriene din BPOC (bronsita cronica si emfizem pulmonar), bronsita obstructiva cronica, astm bronsic cu manifestari nocturne. In tratamentul simptomatic al astmului bronsic persistent usor, moderat, sever se recomanda asocierea produsului cu un bronhodilatator agonist.

Mod de administrare
Se adapteaza nevoilor individuale. Dozele recomandate adultilor si copiilor de 6 ani si peste sunt urmatoarele: pentru tratamentul profilactic al bronhospasmului din BPOC, bronsita cronica obstructiva, astm bronsic: 1 - 2 pufuri de 3 - 4 ori/zi; in bronhospasmul sever se pot inhala 2 - 3 pufuri suplimentare zilnic; in astmul indus de efort se inhaleaza 1 - 2 pufuri, cu aproximativ 10 minute inaintea efortului.
Folosirea corecta a flaconului inhalator dozator este foarte importanta pentru reusita tratamentului. Inaintea primei utilizari se scoate capacul de protectie, se agita bine flaconul si se testeaza functionalitatea prin eliberarea unei doze in aer. La fiecare utilizare se vor respecta urmatoarele indicatii:

- se scoate capacul de protectie si se agita bine flaconul;

- se prinde flaconul intre doua degete: indexul la baza si policele in dreptul piesei bucale;

- flaconul se tine vertical cu baza in sus; se expira profund; buzele se strang ferm in jurul piesei bucale;

- se inspira lent si profund pe gura;

- la inceputul inspirului se apasa baza flaconului pentru eliberarea unei doze de aerosol;

- dupa inhalarea dozei de aerosol, se scoate din gura piesa bucala si se mentine apnee voluntara postinspir aproximativ 10 secunde, dupa care se expira lent pe nas;

- pentru administrarea unui al doilea puf, dupa un interval de 1-2 minute, se repeta indicatiile de la punctele 2, 3, 4, 5. Dupa intrebuintare se pune la loc capacul de protectie al piesei bucale. Piesa bucala va fi spalata cu apa calda. Daca se foloseste sapun sau detergent, se va clati bine cu apa curata. Flaconul aflat sub presiune nu trebuie expus latemperaturi mai mari de 50 grade C si nu trebuie deschis fortat.

Contraindicatii
atrovent este contraindicat pacientilor cu hipersensibilitate cunoscuta la atropina, derivati atropinici sau propulsanti de aerosoli. 

Precautii
Atrovent nu este indicat in tratamentul crizei de astm bronsic deoarece efectul sau bronhodilatator se instaleaza mai lent, comparativ cu cel al unui bronhodilatator simpatomimetic. La contactul substantei cu ochii, la pacientii cuglaucom poate aparea o crestere a tensiunii intraoculare. Prin urmare, se recomanda evitarea pulverizarii produsului in ochi.

Sarcina si alaptare
Desi studii pe animale de laborator nu au dovedit efecte embriotoxice si teratogene, se vor avea in vedere precautiile uzuale in primele trei luni de sarcina. 

Reactii adverse
La doze terapeutice, reactiile adverse sistemice sunt minime si apar foarte rar. In cazuri izolate se pot manifesta reactii locale, de exemplu uscaciunea gurii. La pulverizarea substantei in ochi pot aparea tulburari de acomodare reversibile, care pot fi tratate cu un colir miotic, dar, de regula dispar spontan.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

compozitie actiune terapeutica indicatii contraindicatii precautii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1493 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031674 (s)