News Flash:

Ati inceput curatenia de primavara? Ce NU trebuie sa faceti! Iata cateva recomandari de la medici

27 Martie 2014
2371 Vizualizari | 0 Comentarii
Curatenia de Paste este insotita de fiecare data zeci de prezentari la urgente in urma accidentelor casnice.
 
Patologia este dominata de intoxicatiile acute exogene pe cale inhalatorie cu vaporii a diverse substante utilizate in curatenia locuintelor - clor, diluant, detartrant.

Vezi si: 
Doctorul Tudor Ciuhodaru: "Atentie, ne putem astepta la o crestere a ratei sinuciderilor!" 
 
Pacientele cu varste intre 18 si 80 de ani prezinta frecvent dispnee, tuse, cefalee, vertij, greturi , varsaturi si necesita adesea suport respitor si tratament simptomatic precum si explorari imagistice si de laborator. Gravitatea clinica variaza in functie de durata expunerii la mediul toxic si concentratia toxicului precum si de bolile asociate si rapiditatea scoaterii din mediu.
Starea clinica se amelioreaza in cazul aplicarii rapide a unui tratament adecvat iar adesea doamnele refuza spitalizarea invocand necesitatea finalizarii treburilor casnice.

Vezi si: 
Reguli pentru evitarea unei toxiinfectii alimentare 
 
Sunt si cazuri severe ce necesita masuri complexe de resuscitare respiratorie si volemica, intubatie orotraheala si ventilatie mecanica in special in cazul celor care au adormit in camera in care e raspandit toxicul.
 
Exista si cazuri de intoxicatii accidentale prin ingestia toxicului datorate confuziei de sticle pe fondul neatentiei sau a consumului de alcool. Pacientele pot prezenta disfagie (deglutitie dificila), odinofagie(deglutitie dureroasa), sialoree (hipersalivatie), limba depapilata, mergand in cazuri severe la tulburari de fonatie si de deglutie (imposibila chiar si pentru lichide ), dureri retrosternale si epigastrice, greturi, varsaturi, hemoragie digestiva si risc de perforatie digestiva. Prognosticul depinde de tipul si cantitatea de toxic ingerata dar este extrem de rezervat datorita riscului de hemoragie digestiva cataclismica, infectie sau perforatie precum si a instalarii stenozei esofagiene postcaustice cu imposibilitatea alimentatiei.
 
Recomandam: ca toxicele casnice sa fie depozitate in spatii speciale la care accesul sa fie limitat iar in cazul utilizarii acestora in spatii inchise asigurarea ventilatiei este obligatorie.
 
In cazul intoxicatiei inhalatorii sau tegumentare masurile de prim ajutor includ scoaterea rapida din mediu, decontaminarea si suportul respirator iar in cazul celei prin ingestie cu substante corozive este de retinut ca nu se administreaza lapte si nici nu se provoaca emeza intrucat agraveaza leziunile deja existente si intuneca prognosticul.
 
Pentru a evita toate aceste lucruri e nevoie de informare ce va fi realizata corespunzator doar atunci cand va fi adoptata legea mea prinvind introducerea educatiei pentru sanatate ca materie obligatorie de invatamant.
 
Dr.Tudor Ciuhodaru
doctor in stiinte medicale
Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

intoxicatii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1581 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014303 (s)