News Flash:

Atentie la petele dentare!

14 Martie 2011
2609 Vizualizari | 0 Comentarii
prof univ dr Norina Forna
Rezistenta smaltului dentar la aparitia petelor dentare depinde de stilul de viata al omului contemporan, iar preocuparile legate de cunoasterea etiopatogeniei si a mecanismelor de combatere ale acestora sunt în plina ascensiune. Petele cretoase reprezinta un semnal de alarma pentru starea de sanatate dentara. Aparitia acestora la nivelul coletului dintelui (lânga marginea gingivala) se datoreaza, în special, consumului debauturi carbogazoase, care poate sa duca pâna la aparitia unor decalcificari masive, mai ales când ingerarea lor nu este urmata de curatirea cavitatii orale. Ele apar în special la nivelul incisivilor centrali sau în zonele interdentare, din cauza unei igienizari deficitare. Petele pot sa apara si în urma demineralizarilor pe suprafete mari, atunci când se aplica o obturatie din compozit fotopolimerizabil, demineralizare care trebuie facuta numai pe suprafata de smalt care vine în contact cu materialul de obturatie.

Petele albe se datoreaza consumului excesiv de Ca si vitamina D2, iar prima masura care trebuie luata în tratarea acestora e reprezentata de îndepartarea factorului cauzator, adica oprirea administrarii de Ca si vitamina D2.  Pentru petele cretoase tratamentul consta, în primul rând, în sistarea consumului de bauturi acide, mai ales când exista un grad crescut de receptivitate la caria dentara, si în aplicarea de geluri sau lacuri pe baza de fluor, cu efect remineralizant.

Sunt situatii când, din considerente estetice, se indica aplicarea fatetelor care au rolul corectarii malpozitiilor dentare, morfologiei dintilor, închiderii spatiilor interdentare, recurgând la un sacrificiu cât mai mic de substanta dentara. Toate aceste deziderate vin în sprijinul obtinerii unor exigente estetice în acord cu solicitarile pacientului si cu prioritatile epocii contemporane, sperând într-un interes mai accentuat al pacientului care apeleaza la medicina moderna
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

contemporan petele cretoase bauturi carbogazoase decalcificari
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1644 (s) | 23 queries | Mysql time :0.017016 (s)