News Flash:

Atentie la laptele vandut la automate

21 Noiembrie 2011
2167 Vizualizari | 0 Comentarii

Potrivit unui control al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, laptele vandut la automate nu este intotdeauna de calitate. Specialistii sustin ca lapte crud nu respecta continutul de grasime al unui produs proaspat si original si ca este indoit cu apa sau este folosit initial in procesul de realizare a smantanii.

Producatorii se apara si spun ca e normal ca grasimea laptelui dintr-un rezervor mare sa nu fie uniforma, fiind mai redusa spre varful vasului.

In cadrul unui control national al ANPC, desfasurat in perioada octombrie-noiembrie, au fost verificati 110 operatori - dintre care la 64 s-au gasit nereguli si 163 de automate - dintre care 13% prezentau deficiente.

Din 19 esantioane recoltate de lapte comercializat prin intermediul automatelor, 25% au fost neconforme cu normele legale in vigoare. Mai exact, continutul de grasime gasit a fost intre 3,1% si 1,8%, fata de minimum de 3,5 % prevazut de legislatia europeana in acest domeniu.

"Concentratia grasimii sub valoarea de 3,5% a unui lapte denumit crud este semnul clar ca alimentul a fost fie indoit cu apa si poate chiar si sare, fie a fost smantanit", a declarat pentru Evenimentul Zilei Cristina Pavel, inginer in industria alimentara.

Alte nereguli constate se refera la continutul de proteina 2,69%, fata de minimum de 2,9% prevazut, iar laptele crud de vaca prezenta densitatea grame/ litru sub cea legala.

Alaturi de abaterile legate de compozitia laptelui, inspectorii de la Protectia Consumatorului au mai descoperit nereguli si privind informatiile oferite consumatorilor. Astfel, denumirea produsului era inscrisa sub forma "lapte de casa", fara a se specifica specia de la care provine.

S-au mai inregistrat situatii cand lipsea denumirea fermei de origine a laptelui crud. Nu era precizata data la care a avut loc mulgerea, data la care a fost alimentat automatul si data limita de consum.

Conform sfaturilor specialistilor, laptele crud, daca nu este tinut la rece, poate fi consumat la maximum 48 de ore de la mulgere. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1656 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020831 (s)