News Flash:

Aspartamul, indulcitorul pe care trebuie sa-l eviti. Un nou studiu arata ca acesta este cancerigen

14 Ianuarie 2011
2383 Vizualizari | 0 Comentarii

Aproape in fiecare an, cercetatorii scot cate un studiu care sa arate efectele pe care le au indulcitorii artificiali asupra sanatatii noastre. Dintre toti indulcitorii, aspartamul este cel mai analizat iar cercetarile au scos la iveala cat de daunator este acesta.

Aspartamul este de mult tinta acuzatiilor, cea mai grava fiind de marire a riscului de cancer. Totusi, de fiecare data dovezile au fost apreciate ca neconcludente. Recent, cercetatorii italieni vin cu un alt studiu, prin care aduc noi do­vezi potrivit carora aspartamul creste riscul de cancer (pulmonar, dar mai ales hepatic). Potrivit cercetatorului iItalian, Morando Soffriti, aspartamul sporeste riscul cancerului de ficat si pulmonar la 240 de soareci masculi. In schimb, acest risc nu se ve­rifica in cazul femelelor.

Provoaca nasterea prematura
Acestui studiu i se alatura un altul, efectuat in Danemarca, potrivit caruia aspartamul ar fi la originea unor nasteri premature. Sunt vizate femeile insarcinate care consuma bauturi indulcite cu aspartam. La studiul danez, aparut in editia din septembrie 2010 a revistei The Ame­rican Journal of Nutrition, au par­ticipat aproximativ 60.000 de femei care au fost monitorizate intre 1996 si 2002. Fiecare participanta la studiu a completat un chestionar privitor la obiceiurile alimentare in timpul sar­ci­nii.

Femeile care au nascut inainte de saptamana a 37-a au raspuns la in­trebari suplimentare, cu scopul de a stabili daca exista o legatura intre consumul de bauturi carbo - sau ne­ga­zoase si nasterea prematura. Auto­rii studiului au ajuns la concluzia ca femeile insarcinate care au baut zilnic o doza de racoritoare prezentau 38% risc suplimentar de nastere ina­in­te de termen. Si acest risc atinge 75% dacă femeia bea patru doze zilnic.

Asociaţia Internationala a Edulcolorantilor (ISA/AIE) contesta valabilitatea celor doua studii, subliniind faptul ca, in lume, aspartamul constituie unul dintre produsele alimentare cel mai temeinic studiate. Potrivit Autoritaţii europene pentru securitatea alimen­te­lor (EFSA), doza zilnică admisa de aspartam este de 40 mg/kg.

Aspartamul se gaseste in compozitia a peste 6.000 de produse, dintre care guma de mestecat, bauturi gazoase, precum si in peste 500 de produse farmaceutice. Milioane de oameni consu­ma periodic produse indulcite cu aspar­tam.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aspartamul morando soffriti nasteri premature
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1205 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020630 (s)