News Flash:

Apiterapie: proprietatile minune ale mierii

1 Martie 2013
4225 Vizualizari | 0 Comentarii
Apiterapia, foloseste mierea, polenul, ceara, laptisorul de matca, propolisul, veninul albinelor pentru tprevenirea si tratarea diverseloe afectiuni. Unele din aceste produse se folosesc ca atare, cum este mierea de albine iar pentru producerea ei, albinele utilizeaza atat materie prima de origine vegetala (nectar vegetal), cat si de origine animala (mana) pe care sub actiunea unor enzime, polizaharide le transforma in miere. In miere atat vitaminele, mineralele cat si compusii biologic activi variaza in functie de nectarul folosit de albine cat si de resursele solului pe care cresc plantele de la care albinele culeg polenul. Exista multe sortimente de miere: unele monoflorale ( produse dintr-un singur fel de flori ) sau poliflorala care este o miere foarte valoroasa din punct de vedere nutritional dar si terapeutic :
-mierea de salcam si tei este calmanta, indicata in astenie, nevroze
-mierea de castan favorizeaza circulatia 
-mierea de papadie este depurativa, laxativa 
-mierea de rapita este eficienta in ulcere varicoase, afectiuni ale rinichiului 
-mierea de mure este tonica
-mierea de brad este eficienta in bolile respiratorii 
-mierea de pomi fructiferi ( de gradina ) are efect antibacterian, antiinflamator in boli respiratorii, renale, digestive 
-mierea de munte eficienta in boli respirsatorii, alergice, creste imunitatea 
-mierea de tei este calmanta, sedativa, indicata ca adjuvant in insomnii, bronsite, tuse 
-mierea de cimbrisor este antiseptica, afrodisiaca 
-mierea de menta este antispastica, eficienta in dischinezii biliare, indigestii 
-mierea de molid ( aproape neagra ) este calmanta, eficienta in afectiuni respiratorii 
Utilizata inca din antichitate ca medicament, mierea este cel mai puternic energizant natural, cu un continut de peste 400 de substante organice, avand multiple utilizari dietetice si terapeutice: 
»mierea de flori (florala) provenita din prelucrarea nectarului si polenului cules de albine din flori 
»mierea extraflorala provenita de pe alte parti ale plantei in afara de flori, mana fiind un produs indirect prin intermediul unor insectecare se unesc cu sucurile plantelor si elimina apoi zaharurile de care nu mai au nevoie; are proprietati laxative, puternice si determina eliminarea toxinelor din corp. 
Dupa speciile de plante de la care albinele au adunat nectarul, se deosebesc: 
- mierea monoflorala provenita integral sau in parte din nectarul florilor unei singure specii: salcam, menta, floarea-soarelui, zmeura, mac, tei, brad, castan, cimbrisor, etc 
- miere poliflorala provenita din preluarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante; joaca un rol important in afectiuni cardiace, edeme de natura cardiaca, nevroza etc
Compozitia chimica: numerosi factori influenteaza compozitia chimica a acestui produs minune, mierea: calitatea si compozitia materiei prime, nectar sau mana, abundenta acesteia, factorii climatici, modul de exploatare a albinelor, modul de recoltare, depozitare si conservare.
Compozitie: apa biologica obtinuta din plante (concentratia normala a mierii este de 17-23%), polen 1%, substante aromatice, enzime, substante antimicrobiene cu actiune bacteriostatica, bactericida (inhibina Dolt, care prin incalzire la temperaturi ce depasesc 37 Grade, se distruge), substante zaharoase: fructoza, glucoza (65-75%), maltoza, zaharoza (glucoza si fructoza intervin direct in metabolismul uman, asigurand energia necesara organismului si favorizeaza formarea si hranirea celulelor nervoase;substante nezaharoase; mierea mai contine o serie de vitamine, cele din complexul B (vit. B1- tiamina; vit. B2- riboflavina; vit. B6 -piridoxina; vit. B12-ciancobalamina) si in cantitati mai mici vitamina C (acidul ascorbic), vitamina PP (niacina), vitaminele A, K, D, acidul pantotenic, acidul folic, care provin in exclusivitate din polen si nectarul plantelor; mineralele prezente in miere sunt usor asimilabile de catre organism, variind in functie de tipul de miere: calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier si cantitati mici de seleniu, crom, iod, sulf, siliciu; mierea mai contine: enzime adaugate de albine, carbohidraze: zaharaza si amilaza ii dau valoare terapeutica, in plus contine acizi; mierea are un pH usor acid . (valori nutritionale: 100g miere furnizeaza 335 de calorii) 
Specialistii recomanda mierea in cel putin 50 de afectiuni 
Proprietati terapeutice: mierea de albine este foarte usor asimilata de catre organism, deoarece contine microelemente similare cu cele ale sangelui uman; toate aceste elemente fac ca acest produs sa fie cel mai puternic energizant natural; substantele pe care le contine nu au numai proprietati nutritive ci si terapeutice, fiind eficienta in afectiuni digestive, hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, urinare, boli de nutritie, infectioase, cutanate, boli ale sistemului nervos, boli endocrine, determina reglarea secretiei glandelor sexuale, are efect afrodisiac; Egiptenii o foloseau pentru impotenta si sterilitate. In Persia Antica, cuplurile tinere consumau dupa ce se casatoreau, o bautura fermentata din miere, in fiecare zi timp de o luna, fiind cunoscuta ca si "luna de miere". Sunt cunosacute efectele miraculoase ale produselor apicole asupra frumusetii inca din antichitate; sotiile faraonilor din vechiul Egipt puneau in morminte, pentru calatoria lor spre vesnicie miere, ceara, polen si laptisor de matca in scopul pastrarii frumusetii vesnice. 
Inlocuiti in limentatie, zaharul cu mierea! 
Deosebirea mierii de zaharul comercial consta in continutul ridicat in substante nezaharoase (enzime, microelemente, acizi organici, vitamine) care isi exercita efectul pozitiv atat prin actiunea de reglare a unor functii importante ale organismului, dar si gustul sau deosebit. 
Contraindicatii: pacientii care sufera de obezitate, diabet, insuficienta pancreatoica, cat si pacientii gastrectomizati, persoanele alergice; la acestia indicatiile terapeutrice se fac doar de catre medicul curant, tratamentele vor fi direct supravegheate, avandu-se in vedere actiunile specifice ale produsului.
Copiilor sub 1 an, nu li se da miere!!!-  mierea poate fi o sursa potentiala de spori ai unei bacterii numite Clostridium Botulinum, care nu afecteaza tinerii si adultii, cu o flora intestinala normala dar care poate declansa botulism infantil la copii sub 1 an.
Cateva sfaturi utile: 
- aplicarea mierii direct pe rana are actiune antimicrobiana, calmanta, elimina secretiile si impuritatile in cazul ranilor care nu se vindeca: se face un amestec din miere de albine si untura de peste (ulei de peste), se aplica pe rana, se acopera cu pansament, iar dupa 3-4 ore se spala cu ceai de galbenele si musetel; in functie de gravitate se repeta de 2 ori/zi.
- in arsuri: se amesteca 3 parti miere, o parte faina de grau se panseaza si se spala dupa 10 ore cu ceai de musetel, plus patlagina apoi se schimba pansamentul. (sursa: terapii-alternative.com) 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

apiterapia mierea polenul ceara propolisul veninul albinelor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1431 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018909 (s)