News Flash:

Ape minerale care pot fi consumate zilnic. Vezi si care trebuie consumate doar la sfatul medicului

3 Ianuarie 2012
4379 Vizualizari | 0 Comentarii

Modul de administrare a apelor minerale depinde de continutul reziduului fix, care nu se refera la impuritati, ci la nivelul de saruri minerale. Apele slab mineralizate pot fi consumate zilnic, in timp ce apele puternic mineralizate trebuie consumate doar la recomandarea medicului.

O analiza a 20 de marci de apa minerala din comert, efectuata de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului, va ajuta sa alegeti cele mai bune sortimente.

1. Ape slab mineralizate (mai putin de 500 mg/l) pentru hidratare zilnica.
Sunt ape slab mineralizate, au cel mai mic continut de reziduu. Sunt recomandate pentru consumul zilnic. In aceeasi categorie intra Evian, Vittel, Perrier,  Stanceni, Izvorul minunilor, Carpatina si Hera.

2. Ape minerale (500-1500 mg/l rezidul fix), nici plata, dar nici foarte mineralizata.
Trebuie consumate cu moderatie. Astfel de marci sunt: Dorna, Roua Muntilor, Bilbor, Aqua Carpatica, Biborteni, Bucovina, Buziastoate carbogazificate- si Poiana Negri- natural carbogazoasa.

"In cazul apelor carbogazoase, dioxidul de carbon provine din izvor si este sanatos, pe cand apele carbogazificate sunt imbogatite cu CO2 de fermentatie", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

3. Apele puternic mineralizate (reziduu peste 1.500 mg/l), doar la sfatul medicului.
"Consumate frecvent, pot declansa probleme renale sau biliare", subliniaza Mencinicopschi. Trei marci intra in aceasta categorie: Perla Harghitei- cu CO2 de la sursa- (3.330 mg/l), Tusnad-carbogazificata -(1.760) si Borsec-natural carbogazoasa- (1.510).

4. Apele bogate in calciu, magneziu si sodiu.  
Se recomanda doar celor care au carente sau sportivilor, pentru restabilirea echilibrului mineral.

Ape calcice (calciu peste 150 mg/l) sunt: Borsec (341 mg/l), Dorna (276l), Aqua Carpatica (250), Biborteni (203), Tusnad (201), Poiana Negri (195) si Bilbor (152). "Pot asigura 7-10% din necesarul zilnic de calciu", adauga Mencinicopschi.

Ape magneziene (peste 50 mg/l magneziu) sunt: Borsec 83,6 mg/L), Tusnad (70,2) Aqua Carpatica (61) si Biborteni (59,1).

Apa sodica (peste 200 mg/l sodiu) este Tusnad (243 mg/l). "Nu trebuie sa depasim 2,4 grame de sodiu pe zi din toate alimentele. Apa sodica se recomanda celor care pierd sodiu, in cazuri rare", spune specialistul.

Ape sarace in sodiu sunt: Izvorul Minunilor (1,25 mg/L), Hera (1,46), Aqua Carpatica (4,34), Evian (6,35), Vittel (6,96), Perrier (10,9), Carpatina (14,1) si Bucovina (18,2).

Apele cu ph ridicat, cu dioxid de carbon in exces sunt: Izvorul Minunilor, Keia si Hera. "Sub presiunea acidului se comprima diafragma pe inima", atrage atentia Mencinicopschi. Sortimentul Buzias este la limita in ceea ce priveste valoarea nitratilor (0,11 mg/L pentru o concentratie maxima admisa de 0,1 mg/L). Tusnad depaseste valoarea admisa de bariu-1,69 mg/L la o valoare a concentratiei maxime de 1 mg/L.

Sursa: Evenimentul Zilei 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ape minerale ape calcice ape magneziene apa sodica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1517 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014130 (s)