News Flash:

Anasonul stelat. Proprietati terapeutice si moduri de utilizare

28 Mai 2011
23110 Vizualizari | 1 Comentarii

Anasonul stelat (Illicium verum) este un arbore peren de dimensiuni mici pana la medii, putand atinge 8 m care creste mai ales in China, Japonia, dar si in Laos, Filipine, Jamaica. Anasonul stelat este dulce si aromat, dar mai puternic decat anasonul. A

Fructul are forma de stea, cu cinci pana la zece varfuri (in medie opt). Aceste varfuri sunt pastaile care contin semintele. Au coaja groasa, de culoare ruginie, si ating lungimi de pana la 3 cm. Se pot gasi intregi sau pisate, sub forma de pudra roscat-cafenie. Tinute in containere ermetic inchise, la adapost de aer, lumina si umezeala, se poate pastra mai bine de un an.

Principalele elemente pe care le contin 100 g de fructe sunt: ulei volatil 1,2-6 g format din 80-90% anetol, metilcavicol sau izoanetol, cantitati mici de cetone si aldehide anisice si aldehida acetica; lipide 10-20%; 20% protide, zaharuri, amidon, 6-10% substante minerale.

Proprietati terapeutice
- stimulent al functiilor pancreatice;
- antispastic;
- carminativ;
- aromatizant;
- expectorant;
- stimuleaza apetitul;
- actiune expectoranta, carminativa si galactogoga;
- are efect stimulant asupra centrilor respiratiei si circulatiei.

Indicatii terapeutice
- excita peristaltismul intestinal;
- stimuleaza secretia salivara, gastrica, intestinala si pancreatica;
- anorexii si dispepsii;
- afectiuni bronsice;
- balonari;
- stimuleaza secretia laptelui;
- recomandat impotriva colicilor abdominale;
- tuse;
- gripa;
- tulburari digestive.

Moduri de utilizare
Uz intern

1. Tinctura: 3 linguri de seminte de anason la 500 ml de alcool rafinat de 38-40o. Se lasa 4 saptamani la loc insorit. Se adauga zahar dupa dorinta. Se foloseste pentru tratarea tulburarilor digestive.

2. Ceai: la o lingurita se adauga 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 20 minute, dupa care se strecoara si se lasa intr-un loc racoros. Se bea fractionat in 3 reprize inaintea meselor principale. Se utilizeaza scurt timp, utilizarea indelungata avand efecte negative: stari de excitatie puternica manifestate prin insomnii, excitatii motorii si psihice, tulburari de vorbire, euforie, urmate de convulsii puternice.

Uz extern

- fructele macinate se folosesc la aromatizarea salatelor, sosurilor si a altor mancaruri;
- stelutele de anason stelat intregi se pot adauga direct in oala cu mancare

Contraindicatii
Anasonul stelat este contraindicate in gastrite hiperacide si ulcer gastric si duodenal, enterocolite cronice si acute.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

anasonul stelat proprietati terapeutice indicatii terapeutice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Oana  | #2544
La uz extern treceti aromatizarea salatelor? Dar pentru ce sunt salatele la dvs.? Se pun pe picioare sau cum?
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1531 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014257 (s)