News Flash:

Analize medicale: Totul despre glicozurie

20 Martie 2011
5285 Vizualizari | 0 Comentarii

Glicozuria reprezinta glucoza in urina. In mod normal urina nu contine glucoza care sa poata fi dozata cantitativ prin metode obisnuite, daca valorile glicemiei nu depasesc capacitatea maxima de reabsorbitie tubulara a glucozei (Tmax < 178 mg). Prin procedee specifice se poate face o determinare cantitativa si se accepta ca o cantitate normala de glucoza in urina este de 50 mg in 24 de ore.

In general urina contine mono si dizaharide. Astfel intalnim glucoza si fructoza din prima categorie si lactoza si galactoza din a doua categorie. In urina pot aparea glucidele ca urmare a tipului de alimentative, dar si ca urmare a unor stari fiziologie (de exemplu lactoza in sarcina, in ultimul trimestru de sarcina sau la copiii distrofici).

Fructoza poate sa apara in urina dupa consumul de fructe, in defectele enzimatice ale diabetului sever. Galactoza - in bolile prin deficit enzymatic. Arabinoza apare dupa consumul de fructe si sucuri de fructe, post-medicamentos, in distrofii musculare.

Testarea tipului de glucid din urina se face prin testul de condensare cu fenilhidrazina, obtinandu-se osazone. Testul Wohlk evidentiaza prezenta in urina a lactozei si/sau a maltozei: diferentierea celor doua se face cu testul Deniques care identifica glucoza sau prin determinare punctelor de topire a osazonelor (pentru lactozosazona de 213 iar pentru maltozosazona de 206 grade). Metoda Bial diferentiaza prezenta in urina a arabinozei de glucoza.

Daca testele indica prezenta glucozei in urina, si aceste valori se coreleaza si cu o crestere peste normal a glicemiei a jeun, atunci diagnosticul este orientat catre un diabet zaharat. Prezenta de glucoza doar in urina,cu valori normale ale glicemiei semnifica un diabet renal.

Daca prezenta glucozei se coreleaza cu cea a aminoacizilor atunci diagnosticul se orienteaza catre existenta unor boli ale tubilor nefronului, cauzate cel mai probabil de deficit enzimatic. De asemenea sunt de luat in calcul afectiunile hepatice.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

glicozuria testul wohlk testul deniques metoda bial diabet zaharat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1468 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012461 (s)