News Flash:

Analize medicale: Totul despre feritina

21 Aprilie 2011
15135 Vizualizari | 1 Comentarii

Feritina este un complex globular proteic care este alcatuit din 24 de subunitati proteice si care este principalul depozit intracelular de stocare a fierului. Feritina pastreaza fierul intr-o forma solubila si non-toxica. Feritina de care nu este legata fierul se numeste apoferitina.

Valori normale

  • barbat: 12-300 ng /ml
  • femeie : 12-150 ng/ml

Valori anormale

Nivelurile serice ale feritinei sunt masurate la pacienti ca parte a grupului studiilor, testelor pentru fier, teste efectuate pentru a diagnostica o eventuala anemie. NIvelurile de feritina masurate in serul pacientilor au o legatura directa cu cantitatea totala de fier prezenta in organism.

Un nivel crescut al feritinei indica un exces de exces in organism care va fi excretat pin materii fecale.

Nivelul scazut al feritinei arata ca exista un risc ca fierul sa fie insuficient in organism care mai devreme sau mai tarziu ar putea duce la aparitia anemiei. Odata cu instalarea anemiei, testarea nivelului seric al feritinei este cel mai sensibil test de laborator pentru depistarea anemiei prin deficit de fier.

Feritina este de asemenea folosita ca marker in tulburarile cu exces de fier, cum ar fi porfirie, hemocromatoza. In aceste tulburari nivelurile sanguine de feritina pot fi anormal de ridicate.

Feritina este si un reactant de faza acuta ceea ce inseamna ca ea poate fi prezenta la valori foarte mari si pe parcursul diferitelor boli (cum ar fi multe din cele inflamatorii).

Testarea proteinei C reactive ( care sa fie in limite normale ) poate ajuta la excluderea posibilitatii ca nivelurile serice crescute ale feritinei sa fie cauzate de reactii de faza acuta. Fierul liber este toxic pentru organism iar acesta a dezvoltat un set elaborat de mecanisme protective pentru a lega fierul in diferite compartimente ale tesuturilor.

In celule fierul este depozitat formand complexe cu proteine cum ar fi feritina sau hemosiderina. Apoferitina este cea care leaga fierul liber si il stocheaza astfel pentru ca orice concentratie de fier liber trebuie sa fie cat mai mica ( fierul fiind toxic).

Pe masura ce fierul se acumuleaza in celulele sistemului reticuloendotelial, agregate proteice se formeaza cum ar fi hemosiderina. Fierul din feritina sau hemosiderina poate fi apoi eliberat cand exista un deficit de fier in organism, de catre celulele RE .

Fierul din feritina este mai usor de eliberat decat cel din hemosiderina.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

feritina valori normale valori anormale porfirie hemocromatoza
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

tynyana  | #1517
Am rezultatul Feritinei 4,5 ..CE MEDICAMENT IMI PUTETI RECOMANDA SA IAU ?MULTUMESC .ANTICIPAT!
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1611 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013493 (s)