News Flash:

Analize medicale: Totul despre factorul reumatoid

10 Martie 2011
2939 Vizualizari | 0 Comentarii

Factorul reumatoid este de natura globulinica si apartine imunoglobulinelor de tip M. Prezenta acestei imuno-macroglobuline confera serului bolnavilor de poliartrita reumatoida proprietatea de a se comporta ca si cum ar contine un anticorp fata de imunoglobulina G umana sau animala. 

Factorul reumatoid este astfel un complex proteic, care se poate comporta fie ca un izoanticorp fie ca un heteroanticorp. Sistemul factor reumatoid - imunoglobulina G este un sistem de tip precipitant si, nu poate fi evidentiat in serul bolnavilor decat prin ultracentrifugare. Transformarea reactiei de precipitare intr-una de aglutinare care poate fi vazuta cu ochiul liber necesita fixarea imunoglobulinei G pe un suport inert.

Testele de depistare a factorului reumatoid sunt de mai multe feluri ele difera fie dupa natura suportului pentru imunoglobulin G fie dupa sursa antigenului. Aceste tipuri de teste sunt: 
- Waller-Rose 
- Waller-Rose modificata 
- Heller 
- Singer-Platz 
- Blach-Bunim 

In general reactiile pentru factor reumatoid permit aglutinari la dilutie de peste 1/5000 pentru serul care-l contine. Studiile au aratat ca atunci cand reactia Waller-rose este pozitiva obligatoriu celelalte tipuri de teste pentru depistarea prezentei factorului reumatoid sunt pozitive. Nu este insa valabila si reciproca, din cauza specificitatii comportamentale diferite a factorului reumatoid. 

Testele sunt considerate pozitive la valori de peste 1/32 pentru testele Waller-Rose si la valori de peste 1/40 pentru celelalte. Reactia este negativa la valori mai mici de 1/16. Rezultatele pozitive apar in urmatoarele boli: 
- poliartrita reumatoida - cea mai importanta 
- colagenoze: LES, dermatomiozite, spondilita anchilopoetica juvenila 
- tumori maligne: cancere cu diverse localizari, hemopatii maligne 
- disglobulinemie: mielom multiplu, boala Waldenstrom 
- boli infecto-contagioase: hepatita acuta virala, sifilis, tuberculoza 
- boli ale aparatului respirator: astm bronsic, bronsite cronice acutizate, fibroza pulmonara 

 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

factorul reumatoid
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1389 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021560 (s)