News Flash:

Analiza compozitiei corporala, prima masura in lupta cu kilogramele

8 Mai 2016
1193 Vizualizari | 0 Comentarii
Lupta cu kilogramele cauzate de sedentarism si un stil de viata nesanatos este tot mai dura. Diete tinute dupa ureche, dezinteresul fata de cauzele emotionale ale meselor dezorganizate sau lipsa constientizarii greutatii sunt doar cateva elemente care duc spre aceleasi directii: sindrom metabolic, obezitate.

Din fericire, atat nutritionistii si dieteticienii, cat si specialistii in diabet si boli metabolice au un ajutor pretios in a le exprima grafic pacientilor, concret, felul in care arata organismul: analiza compozitiei corporale.

5 lucruri pe care nu le stiai despre grasimea corporala

Metode de evaluare a compozitiei corporale
Metodele de evaluare a compozitiei corporale au evoluat, de-a lungul timpului, de la analizele directe, chimico-anatomice (analizele „de carcasa"), la metode indirecte, care estimeaza compozitia corporala pe baza unor ecuatii.

Dintre acestea, doua metode detin, in prezent, suprematia in aplicabilitatea in domeniul nutritiei clinice: DEXA (Dual X-Ray Absorptiometry) si BIA (Bioimpedance Analysis).

DEXA (sinonim: DXA) cuantifica, printr-un tip particular de expunere radiologica, 3 tipuri de tesut (gras, slab si mineral osos), pornind de la atenuarea in 2 timpi a razelor X.

Analiza prin bioimpedanta (BIA) determina ponderea diferitelor compartimente (tesut gras, non-gras, apa extracelulara) pe baza conductibilitatii electrice diferite a tesuturilor. Diferenta dintre rezistenta opusa curentului electric (numita bioimpedanta) de catre tesutul non-gras (conductor) si tesutul gras (rezistent la trecerea microcurentului), precum si diferenta de densitate dintre cele 2 compartimente corporale (0,9 g/cm3 pentru tesutul gras, 1.1 g/cm3 pentru tesutul non-gras) permit o estimare fiabila a adipozitatii totale, in special in cazul utilizarii sistemelor cu 6 electrozi.

Odata stabilita ponderea compartimentelor, se poate estima in mod individual metabolismul bazal, determinat in primul rand de compozitia corporala, si nu de trasaturi popularizate ca "metabolism lent" sau "metabolism accelerat". Acesta este primul pas in prescrierea terapiei medical-nutritionale, indiferent de tinta ponderala stabilita.

Pe termen lung pot fi urmarite rezultatele tratamentelor medicamentoase, strategiile si succesul curelor de slabire, eficacitatea terapiilor prin miscare.

Analiza compozitiei corporale are aplicabilitate larga si in alte specialitati medicale, precum nefrologia, hepatologia, reabilitarea, ortopedia etc.

Parametrii care pot fi determinati cu BIA
Analiza compozitiei corpului - pacientii vor intelege din ce este compus organismul, care este ponderea elementelor care intra in compozitia corpului, rezultatele fiind comparate cu valori standard (apa intra- si extracelulara, proteine, minerale, masa adipoasa)

Analiza masa musculara-masa adipoasa
- masa musculara si adipoasa sunt principalele elemente implicate in controlul greutatii, in aceasta sectiune fiind analizate si comparate cu valori standard masa corporala, masa musculaturii scheletice si masa grasimilor corporale

Diagnosticul de obezitate
- o diagnosticare completa a obezitatii poate fi realizata prin masurarea indexului de masa corporala, a procentului de grasimi corporale si a raportului talie-sold

Analiza corporala segmentara
- prin masurarea distributiei masei musculare pe segmente corporale, sunt furnizate elemente esentiale pentru controlul efectelor tratamentelor de reabilitare sau pentru a stabili directia pentru exercitiile care trebuiesc urmate

Edemele
- in functie de aparatul care face analiza, pot fi indicate atat edemele generale, cat si cele segmentare, determinate prin raportul dintre lichidele extracelulare si cele totale din organism.

Determinarea grasimii viscerale
- indica masa tesutului adipos acumulata in zonele viscerale

Evaluare variata cuprinzatoare
- fisa cu rezultatul analizei sumarizeaza toti parametrii obtinuti, astfel, pacientului ii va fi foarte usor sa inteleaga care este starea sa de sanatate. In functie de rezultatele analizei, vor fi sugerate obiective de control al greutatii prin ajustari ale masei adipoase si musculare.

Istoricul analizei compozitiei corporale
- rezultatele analizei corporale vor fi salvate, astfel va fi posibila monitorizarea in dinamica a diversilor parametrii.

Aceasta analiza a compozitiei corporale ar trebui efectuata periodic de cei care tin o dieta, indiferent de scopul ei, de slabire, de ingrasare, de suplimentare a anumitor vitamine sau minerale.

Iar pentru sportivi si preparatorii lor, furnizeaza informatii care pot ajuta la cresterea performantelor. Salile de fitness, de exemplu, pot monitoriza evolutia musculaturii si a grasimii corporale a sportivilor. Efectele exercitiilor pot fi acum verificate cu date obiective.

Ideala si pentru copii si batrani
Deoarece analiza dureaza doar cateva minute, este ideala pentru persoanele care isi pierd usor concentrarea sau care nu pot sta pe loc prea mult timp, asa cum sunt copiii si batranii, sau pentru cei al caror timp este foarte pretios.

Evaluarea copiilor peste 6 ani este foarte importanta pentru a monitoriza procesul de crestere. Rezultatele sunt explicate pe intelesul lor, astfel ei vor sti care e compozitia corpului, care e stadiul dezvoltarii sistemului muscular, a sistemului osos, si cat de important este sa asigure printr-o alimentatie sanatoasa si prin sport o dezvoltare armonioasa a corpului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sedentarism
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1602 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021474 (s)