News Flash:

Amibiaza

24 Februarie 2012
3685 Vizualizari | 0 Comentarii

Amibiaza este afectiunea parazi­tara extrem de raspandita in lume. Poate trece complet neob­servata, in majoritatea cazurilor, dar poate cauza diaree acuta, chiar sechele grave, daca nu este tratata la timp.

Boala este cauzata de un parazit, amiba Entamoeba hysto-lytica, un protozoar, fiinta unicelulara, care se poate inchista, formand astfel o sfera, cu un diametru de cativa microni: chistul amibian. Ingerata, aceasta amiba, care provi­ne din ape dulci si murdare se instaleaza in intestinul gros. Uneori, ea poate reusi sa penetreze peretele intestinal ajun­gand prin sange la ficat.

Amibiaza este prezenta, mai ales, in regiunile cele mai sarace, private de apa potabila si de sisteme de canali­zare, si in zonele in care fecalele umane sunt utilizate in mod obisnuit ca ingra­saminte. Ea afecteaza populatia loca­la, dar si calatorii care nu respecta cu strictete regulile legate de alimentatie: boala este contractata prin ingestia de chisturi amibiene prezente in apa, fruc­te sau legume.

Amiba ajunge in intestin, cel mai ade­sea in colon, si se instaleaza mai intai in mucoasa. Astfel, avem de-a face, in 85 % dintre cazuri, cu o infectie asimptomatica, adica bolnavul este purtatorul parazitului si este susceptibil sa il transmita, dar nu prezinta semne clinice. Apoi, parazitul se instaleaza in peretele intestinului gros si amibiaza se manifesta.

Simptome
Boala se caracterizeaza prin diaree cu sange, sau prin eliminari numeroase (de la 5 pana la 10 ori pe zi) de mucozitati si de sange in fecale (dizinterie amibiana), precum si prin dureri abdominale puternice.

Amibiaza hepatica si abcesul hepatic se manifesta prin febra, dureri de ficat si umflarea acestuia. Abcesul se poate sparge, poate comprima vasele sangui­ne sau canalul coledoc.

Mai rar, amiba se poate instala in pla­mani, iar in acest caz bolnavul are febra, dureri toracice, respira si tuseste cu difi­cultate. Este posibil ca el sa scuipe o sputa maronie, cu o cantitate variabila de sange. Exceptional, amibiaza poate antrena formarea abcesului in rinichi sau in creier.

Diagnostic
Exista trei examinari medicale principale:

- analiza fecalelor, pentru a se con­stata prezenta parazitului.
- rectoscopia, examinarea rectului, sau rectosigmoidoscopie (pentru partea ter­minala a colonului), in vederea repera­rii ulceratiilor caracteristice amibiazei.
-analiza sangelui, pentru a se consta­ta prezenta anticorpilor specifici (ami­biaza hepatica sau pulmonara). Ecografia permite localizarea abceselor.

Tratament
1. Amoebicidele
Acestea sunt medicamente difuzibile, sau de contact, care distrug amibele, fie in faza de infestare, fie atunci cand chistu­rile sunt deja formate. Totusi, ele provoa­ca efecte secundare: greata si varsaturi, migrene etc. in cazul amibiazei hepatice, tratamentul este administrat pe cale intravenoasa.

2. Interventiile chirurgicale
Acestea sunt adesea utilizate in cazul abceselor. Bine tratata, amibiaza acuta se poate vindeca complet.

Nu consumati alcool in timpul unui tratament impo­triva amibiazei. De fapt, medicamen­tele antiparazitare provoaca un efect „antabuz", adica atunci cand sunt asociate cu alcool antreneaza aparitia brusca a rosetii, a durerilor de cap, a bufeurilor de caldura, a greturilor si a varsaturilor.

Sfaturi practice
Chistul amibian este elementul con­taminant care se transmite prin materiile fecale. Astfel, el poate fi prezent in apa, pe fructele sau legu­mele crude, pe maini. In cazul in care calatoriti intr-o regiune conta­minata, este, deci, necesar sa va spa­latii pe maini, temeinic si regulat, sa beti numai apa fiarta sau minerala, iar sticla sa fie desfacuta in fata dum­neavoastra, sa consumati numai fructe si legume curatate de coaja, fierte sau spalate cu apa minerala. Este bine sa stiti ca pastilele care se vand in vederea purificarii apei nu sunt neaparat eficiente impotriva amibelor.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

amibiaza simptome diagnostic tratament sfaturi practice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1379 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014368 (s)