News Flash:

Amelioreaza durerea prin kinetoterapie

12 Aprilie 2019
325 Vizualizari | 0 Comentarii

Se afirma adesea ca durerea este inamicul miscarii. De altfel, se stie ca o parte dintre dureri nu apar decat în timpul mobilizarii membrelor sau a coloanei vertebrale, limitand amploarea miscarilor. Astfel, pacientul se izoleaza într-un cerc vicios, întrucat nu se misca, deoarece se teme de durere, iar imobilizarea nu face altceva decat sa favorizeze mentinerea fenomenului dureros. Pe langa factorul osteo-musculo-articular, un rol important îl au si factorii psihologici (teama de durere). Pentru ruperea acestui cerc vicios, dincolo de posibilitatile farmacologice, exista kinetoterapia (terapia prin miscare). 

Kinetoterapeutul este considerat un fel de regizor al miscarii umane, deoarece, prin cunostintele sale, el poate realiza, cu prudenta necesara, mobilizarile care duc în timp la vindecare si, evident, la retrocedarea fenomenului dureros.
Tehnicile kinetoterapeutice cuprind masajul, kinetoterapia pasiva, tehnici de relaxare musculara si tehnici de reeducare senzoriala si motorie. În cadrul acestui grup de tehnici se realizeaza mobilizari pasive ale articulatiei, tehnici de întindere (stretching) si tractiuni. Prin aceste tehnici se realizeaza compresii si decompresii ale articulatiei, care realizeaza variatii ale presiunii articulare si care permit o mai buna hranire a cartilajului articular. În urma acestor manevre se obtine o scadere a tensiunilor din articulatie, ceea ce duce la ameliorarea durerii. Un efect asemanator îl au si tehnicile de elongatie vertebrala, care, prin reducerea mecanismelor compresive, determina un efect antalgic. 

Cateva dintre tipurile de masaj utilizate sunt: presopunctura, masajul reflex al spatelui, reflexoterapia plantara, auriculoterapia, masajul chinezesc. Tehnicile de întindere aplicate corect duc în final la cresterea amplitudinii articulatiei blocata de scurtari musculo-tendinoase anormale, înlaturarea crampelor sau altor forme de spasticitate musculara, ceea ce, evident, are un efect de calmare a durerii. Aceste tehnici se recomanda a fi efectuate de catre specialist, deoarece trebuie respectate anumite grade de întindere si un anumit timp de executare a manevrei. Efectuate neprofesionist, aceste manevre pot determina leziuni ale tesutului, acumulare de substante iritante care întretin durerea sau înrautatesc circulatia în zona supusa manevrelor.

 Masajul zonelor dureroase este o tehnica cunoscuta înca din antichitate, dar ea a fost perfectionata continuu, astfel ca exista numeroase tehnici de masaj terapeutic. Ele se adreseaza nu numai pielii si tesutului celular subcutanat, ci si muschilor, vaselor si chiar actioneaza la distanta asupra sistemului nervos. Astfel, masajul profund declanseaza influxuri care conduc la sistemul nervos central, iar de acolo, în sens descendent, se vor transmite mesaje chimice care pot conduce la calmarea durerii. Presopunctura, masajul reflex al spatelui, reflexoterapia plantara, auriculoterapia, masajul chinezesc sunt doar cateva dintre metodele care folosesc masajul profund. De foarte multe ori, ca urmare a masajului, durerea se calmeaza, iar pacientul prezinta o stare de somnolenta sau de euforie usoara. De aceea, kinetoterapeutii profesionisti folosesc masajul înainte de a trece la metode kinetoterapeutice mai solicitante. Ei sustin ca starea de bine care este transmisa pacientului prin masaj, departe de a fi un efect placebo, este rezultatul mobilizarii unor molecule din corpul uman capabile sa calmeze durerea - endorfinele.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

durere kinetoterapie masaj relaxare musculara articulatie intindere
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1678 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014622 (s)