News Flash:

Alimentele procesate privite cu lupa

22 August 2018
309 Vizualizari | 0 Comentarii

Se pare ca producatorii de produse alimentare si oamenii de stiinta încearca sa faca alimentele mai putin reale si mai mult nesanatoase. Dar, haideti sa facem apel la memorie… Mai întai, au fost introduse în procesul de fabricatie doua procedee noi: omogenizarea si pasteurizarea; s-a trecut apoi la adaugarea de coloranti artificiali, arome si tot felul de conservanti; au urnat organismele modificate genetic. Acum avem nanoparticulele.

Cand auzi de nanoparticule, involuntar te gandesti la filme SF. Daca însa le pui alaturi de ultimul covrig sau gogoasa pe care le-ai mancat, parca nu mai suna atat de bine. Ce sunt de fapt, nanoparticulele: Sunt ele periculoase pentru organismul uman? Sau organismul nostru nu este afectat de folosirea lor în alimentatie? Asadar, nanoparticulele sunt aditivi ultramicroscopici, care sunt de obicei adaugati în produsele alimentare pentru a le face sa arate mai atragatoare si pentru a evita decolorarea acestora, conform naturallysavvy.com.

Nu numai ca acesti aditivi nu contribuie cu nici o valoare nutritiva, însa ei sunt atat de mici încat pot se pot infiltra în fluxul sanguin, ajungand astfel în toate partile corpului, unde pot provoca daune. În majoritatea cazurilor, nanoparticulele utilizate în produsele alimentare sunt compuse din dioxid de titan, substanta pe care, desi Food and Drug Administration a clasificat-o ca fiind sigura (GRAS), semnele de întrebare referitoare la consecintele consumului lor asupra organismului uman nu au primit niciun raspuns.

Pe scara larga, dioxidul de titan este utilizat în compozitia produselor de protectie solara, deoarece ajuta reflectarea luminii ultraviolete. Expertii ne avertizeaza cu privire la nanoparticulele din produsele alimentare
Concluziile celui mai recent studiu de nanotoxicologie, realizat în Olanda, au prezentat dovezi potrivit carora expunerea orala la nanoparticule de dioxid de titan poate avea efecte negative în timp asupra ficatului, ovarelor si testiculelor.

Acest lucru este relevant în special atunci cand este vorba de copii, care sunt mai vulnerabili în fata pericolelor potentiale generate de nanoparticule. Un raport al Environmental Science & Technology a subliniat faptul ca cei mici sunt cel mai expusi la dioxidul de titan, din simplul motiv ca, fata de produsele alimentare care nu-l contin,  continutul de zahar din TiO2 este mult mai mare. Continuand lecturarea concluziilor diverselor studii efectuate de-a lungul timpului cu privire la nanoparticule, ajungem la cele ale doctorului Georgios Pyrgiotakis, de la scoala de Sanatate Publica Harvard, potrivit caruia nanoparticulele ar putea trece în fluxul sanguin si provoca inflamatii. De asemenea, prin acumularea lor  în organism se ajunge la perturbarea proceselor biochimice normale.

Si Agentia Internationala pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a clasificat dioxidul de titan ca fiind ”posibil cancerigen pentru oameni”. In acelasi timp, si studiile pe animale sugereaza ca nanoparticulele din produsele alimentare pot provoca inflamarea tractului digestiv, pot distruge ADN-ul si ataca celulele sanatoase. Desi aceste studii au utilizat cantitati de nanoparticule mai mari decat cele prezente în produsele alimentare umane, ele se pot aplica si în cazul oamenilor care consuma cu regularitate produsele care contin aceste substante.

Lipsa testarilor adecvate consumului uman. Un alt motiv de îngrijorare privind consumul alimentelor ce au în compozitia lor nanoparticule este lipsa testarii adecvate a efectelor consumului acestora asupra organismului uman. Deoarece practica este relativ noua, nu avem înca suficiente dovezi stiintifice pentru a dovedi amploarea daunelor cauzate sanatatii umane, prin adaugarea de nanoparticule în alimente. Un lucru este sigur: o astfel de testare ar trebui sa fie efectuata de catre parti impartiale si nu de catre producatorii de produse alimentare, asa cum se întampla în prezent.

Pana la evaluarea oficiala a toxicitatii nanoparticulelor în produsele alimentare, indicat este sa evitati pe cat posibil consumul alimentelor care contin dioxid de titan. Sau, cel putin, feriti-i pe cei mici.  Alimentele care contin cele mai mari cantitati de dioxid de titan. Dintre alimentele care contin cele mai mari cantitati de dioxid de titan, bomboanele, guma de mestecat si dulciurile semipreparate, cum ar fi gogosile sub forma de praf, a caror culoare de altfel este de un alb stralucitor din cauza titanului, sunt cele mai des consumate. Laptele pentru cafea, maioneza, budincile si unele produse lactate (de ex. lapte praf) pot contine de asemenea dioxid de titan. Majoritatea produselor semipreparate, pe care noi le cumparam sunb forma de praf pentru a le pregati apoi acasa, contin asadar dioxid de titan.

Tragand linie, din moment ce siguranta nanoparticulelor din alimentatia noastra este înca necunoscuta publicului larg, neexistand rapoarte oficiale ale autoritatilor de specialitate cu privire la acest subiect, tot ce putem face este sa citim cu atentie indicatiile nutritionale de pe ambalajele produselor pe care dorim sa le consumam, iar în cazul în care acestea au în compozitia lor dioxid de titaniu, sa le lasam acolo unde sunt: pe raftul magazinului.
 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alimente procesate microparticule toxic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1483 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013939 (s)