News Flash:

Alimentele modificate genetic, un pericol pentru fertilitate

4 Ianuarie 2011
1892 Vizualizari | 0 Comentarii

Un studiu sponsorizat de Guvernul Austriei arata ca organismele modificate genetic provoaca probleme serioase de sanatate.


Studiul efectuat pe termen lung pe tema organismelor modificate genetic, indica faptul ca fertilitatea soarecilor de laborator hraniti cu porumb modificat genetic a fost serios afectata, acestia putand procrea doar intr-o mica masura, comparativ cu cei hraniti cu mancare naturala. Cercatarea a fost sponsorizata de Ministerul Austriac al Agriculturii si Sanatatii si a fost prezentata in cadrul unui seminar stiintific ce a avut loc in Viena.


Prof. Dr. Jürgen Zentek, profesor al Universitatii de Medicina Veterinara din Viena si coordonatorul studiului, a subliniat rezultatele acestuia: cobaii hraniti cu porumb modificat genetic au avut mai putini urmasi la nivelul celei de-a treia si a patra generatii si aceste diferente sunt semnificative din punct de vedere statistic. Soarecii de laborator hraniti cu mancare ce nu continea organisme modificate genetic s-au reprodus mult mai eficient. Acest efect poate fi atribuit diferentelor surselor de hrana.


"Se pare ca alimentele modificate genetic actioneaza ca un agent de control la nivelul natalitatii, generand infertilitate - daca acesta nu este un motiv suficient de a pune capat o data pentru totdeauna industriei biotehnologiei, nu stiu ce alt dezastru mai asteptam", a declarat Dr. Jan van Aken, expert în organisme modificate genetic al Greenpeace International. "Jucand la ruleta genetica cu alimentele, este ca si cum am juca la ruleta ruseasca cu consumatorii si sanatatea publica".


Oamenii de stiinta austrieci au efectuat mai multe teste pe termen lung cu soareci de laborator, pe parcursul a 20 de saptamani. Unul dintre studii a fost "Evaluarea reproducerii prin hranirea continua (RACB)", în cadrul caruia, aceeasi generatie de parinti dadea nastere la cativa urmasi. Parintii au fost hraniti fie cu hrana ce continea in proportie de 33% diferite tipuri de porumb modificat genetic (NK 603 x MON 810), fie cu porumb care nu a fost modificat genetic. In cazul soarecilor de laborator carora li s-a administrat hrana modificata genetic s-a constatat o scadere a numarului puilor si greutatii lor, la nivelul celei de a treia si a patra generatii, comparativ cu grupul de referinta.


Tipul de porumb modificat genetic folosit în acest studiu - proprietate Monsanto - este rezistent la anumite ierbicide si daunatori. Acesta a fost aprobat spre cultivare si folosire in alimentatie in mai multe tari, precum SUA, Argentina, Japonia, Filipine si Africa de Sud. In Mexic si in Uniunea Europeana este aprobat pentru alimente si pentru hrana animalelor.


cobaii greenpeace international monsanto
Distribuie:  

Realitatea.net

Playtech.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1403 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012774 (s)