News Flash:

Alimentele care ne scurteaza viata

28 Octombrie 2016
904 Vizualizari | 0 Comentarii
carne alcool

Cel mai mare factor de risc pentru aparitia bolilor ar putea sa fie chiar in farfuria noastra. De-a lungul anilor cercetatorii au incercat sa afle daca exista o legatura directa intre ceea ce mancam si aparitia cancerului. Numeroase studii spun ca da. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii consumul a 50 de grame de carne procesata in fiecare zi creste riscul de cancer la colon cu 18%.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice: „Aceasta se datoreaza compozitiei chimice, nu neaparat proteinelor din carne. Aditivilor care sunt prezenti aproape in orice tip de mezel."
Printre aceste produse se numara carnatii, crenwurstii, parizerul si mezelurile conservate prin afumare. Cu precautie ar trebui sa consumam si carnea rosie. Fundatia Mondiala de Cercetare a Cancerului avertizeaza ca prin consumul de carne de vita, porc sau miel, creste riscul de cancer intestinal.

Avertisment OMS: Lumea se confrunta cu un "val gigantic" de cancer. Vezi cate cazuri noi sunt estimate pana in 2035

Dr. serban Damian, nutritionist sportiv: „in primul rand, carnea rosie ar trebui sa o consumam ocazional, o data pe saptamana sau mai rar, in rest avem la dispozitie carnea alba, pestele, avem o multime de alte surse de origine vegetala, surse de proteine indispensabile in viata noastra."

in ceea ce priveste cantitatea de carne rosie macra, specialistii recomanda limitarea consumului la 70 de grame pe zi. La fel de periculoase sunt si alimentele prajite.

Dr. serban Damian, nutritionist sportiv: „Alimentele care sunt prajite, in care se dezvolta elemente, substante chimice care au rol de a stimula celulele canceroase, deci practic atunci cand incalzim uleiul la temepraturi foarte mari si mai ales daca lucrul asta s-a intampalt repetat, in combinatie cu anumite structuri din carne in special, pot sa duca la aparitia unor substante, hidrocarburi policiclice, nitrozamine si alte lucruri care au efect de potentare a cancerelor."
O solutie ar fi ca in loc sa prajim aceste alimente, sa le sotam sau sa alegem alta metoda de preparare, cum ar fi fierberea, metoda de pregatire cu aburi sau coacerea.

Mare grija si la cantitatea de alcool consumata! Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bauturile alcoolice sunt pe lista substantelor cancerigene de clasa I inca din anul 2012, lista pe care se mai afla si azbestul, arsenicul si tutunul.

Carnea in alimentație. Pro sau contra?

Aproape 6% dintre decesele provocate de cancer la nivel mondial sunt cauzate de consumul de alcool.
Dr. serban Damian, nutritionist sportiv: „Consumul de alcool, care face rau in foarte multe planuri, este pus in directa corelatie cu aparitia cancerului hepatic, deci practic carcinomul hepatic care se dezvolta post ciroza hepatica, post ciroza alcoolica, are corelatie cu consumul excesiv de alcool."

Recent, cercetatorii de la unviersitatea din Otago, Noua Zeelanda, au legat consumul de alcool si de alte tipuri de cancer: orofaringe, laringe, esofag, colon, rect si sani.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice: "Cu cat cantitatea de alcool consumata zilic este mai mare, cu atat riscul este mai crescut si el, dar nici consumul mediu sau scazut de alcool nu este total fara risc."

Nu trebuie sa renuntam complet la aceste alimente, spun medicii, ci doar sa avem grija la cantitati.
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice: „Nu se intampla de azi pe maine daca ai mancat un salam sau o gogoasa prajita a o suta oara, dar in momentul in care apar problemele si ne punem intrebarea de unde... e practic tot ce am mancat zi de zi in cursul vietii noastre..."


carne procesata carnea rosie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1488 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024570 (s)