News Flash:

Alimentele bogate in vitamina C intarzie formarea tartrului dentar. Vezi si ce alimente favorizeaza producerea lui

2 Mai 2011
3223 Vizualizari | 0 Comentarii

Tartrul dentar este un complex organo-mineral aderent de suprafata dentara sau alte structuri solide orale, lucrari protetice, aparate ortodontice, rezultat din mineralizarea placii bacteriene.

Tartrul contine, alaturi de substante, minerale si componente organice comparabile cu ale placii dentare. Insa este intotdeauna acoperit de un strat de placa bacteriana inca nemineralizata.

Tipuri de tartru
- tartrul supragingival (tartrul salivar);
- tartrul subgingival (tartrul seric).

Formarea tartrului dentar
Tartrul se depune de la varste tinere, iar primul care apare este tartrul supragingival. Cel subgingival apare dupa varsta de 9 ani si poate fi intalnit in 47-100% dintre cazuri dupa 40 de ani. Ritmul de formare a tartrului depinde de:

- localizarea dintelui;
- variatiile individuale ale fluxului salivar;
- natura alimentelor;
- particularitatile masticatiei.

Alimente care favorizeaza tartrul
Depunerea tartrului este influentata mai mult de consistenta alimentelor decat de continutul lor. Cele dure, cu actiune mecanica pronuntata intarzie formarea tartrului. S-a constatat ca deficienta vitaminelor A, B6, PP si consumul de alimente bogate in calciu, bicarbonate, proteine, glucide favorizeaza formarea tartrului. Pe de alta parte, aportul de vitamina C din alimente scade cantitatea tartrului.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tartrul dentar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1433 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013704 (s)