News Flash:

Alimentele bogate in grasimi saturate si trans favorizeaza depresia

28 Ianuarie 2011
2665 Vizualizari | 0 Comentarii

Aceasta este concluzia unui studiu efectuat cercetatorii spanioli si publicat in revista stiintifica americana PLoS One.

Grasimile trans si cele saturate se gasesc mai ales in produsele fast-food, margarina, cartofi prajiti, chipsuri, pizza si produsele de patiserie. La studiul realizat de spanioli au participat peste 12.000 de voluntari, care au fost monitorizati timp de sase ani. La inceputul studiului, niciunul nu suferea dintre voluntari nu suferea de depresie, insa la final, 657 dintre ei au prezentat simptome depresive.

Cercetatorii spanioli au constatat ca persoanele care au consumat alimente cu grasimi trans si saturate prezinta un risc de depresie cu 48% mai mare in comparatie cu voluntarii care nu au consumat astfel de alimente. "Cu cat era mai mare cantitatea de grasimi trans asimilate, cu atat efectele asupra sanatatii mintale erau mai severe", a declarat medicul Almudena Sanchez-Villegas, profesor la Universitatea Las Palmas de Gran Canaria din Spania, autorul principal al studiului.

Aceasta a tinut sa precizeze ca studiul a fost realizat pe un grup de populatie care consuma cantitati relativ scazute de grasimi trans, ce reprezenta in medie doar 0,4% din totalul caloric al alimentelor ingerate. „Cu toate acestea, am constatat o crestere cu aproape 50% a riscului de depresie la acele persoane", a declarat Sanchez-Villegas.

Uleiul de masline, sanatate pentru creier

Cu ocazia studiului, spaniolii au constatat ca uleiul de masline - bogat in acizi grasi mononesaturati si folosit pe scara larga in bucataria mediteraneana, ca si alte uleiuri vegetale si carnea grasa de peste contin anumite grasimi nesaturate determina o scadere a riscului depresiei. „Am descoperit ca acizii grasi nesaturati in general si uleiul de masline in special contribuie la scaderea riscului de declansare a depresiei", a adaugat cercetatorul spaniol.

Uleiul de masline - beneficii

Rezultatele par sa confirme ipoteza potrivit careia locuitorii din Europa de Nord sufera mult mai frecvent de depresie decat cei din sud.

Un alt studiu, publicat in American Journal of Psychiatry anul trecut, care a analizat sanatatea mintala si regimul alimentar urmat de 1.046 de femei, atent monitorizate timp de peste 10 ani, a reliefat faptul ca voluntarele care au consumat frecvent hamburgeri, paine alba, pizza, chipsuri si alimente bogate in zahar - prezentau un risc de depresie mai mare cu 50%



grasimile trans risc de depresie grasimi nesaturate
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1485 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014035 (s)