News Flash:

Alimente de consumat cand afara e foarte cald

11 Iulie 2017
1122 Vizualizari | 0 Comentarii
Fie ca este din fructe, vanilie sau ciocolata, inghetata este o adevarata placere, mai ales pe timp de canicula. insa efectul ei este racoros doar pe moment. Asta pentru ca la aproximativ o ora dupa ce mancam o inghetata, temperatura corpului incepe sa creasca.
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, pentru Digi24: „Efortul energetic al corpului pentru a digera si metaboliza inghetata este destul de mare. Producand energie, teoria spune ca se produce si o cantitate de caldura in organism, care nu ne racoreste si nu ne ajuta sa ne scadem temperatura corpului.”
Puteti in schimb sa inlocuiti inghetata din magazine cu una facuta in casa. Puneti la congelator cateva fructe, iar dupa cateva ore le pasati in robotul de bucatarie. Veti obtine o inghetata delicioasa si sanatoasa. in plus va veti racori, pentru ca organismul nu depune eforturi mari pentru a digera fructele. Bineinteles, puteti consuma fructele ca atare, mai ales daca sunt bogate in apa si putin reci.

De ce sa nu mananci pepene cu paine
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice: „De exemplu pepenele rosu, desi e dulce, are putine calorii, doar 5% glucide si multa apa, legumele cu frunze verzi care iarasi ajung pana la 90% apa.”
Cand este foarte cald afara, stati departe de tot ce inseamna alimente grase si prajite, adica bogate in calorii.
Dr. serban Damian, nutritionist sportiv: „Pentru ca organismul atunci cand digera si in special alimente grase, el accelereaaza metabolismul si degaja o parte din caldura.”
Dr. serban Damian, nutritionist sportiv: „Aceste alimente contin o substanta, numita capsaicina, care determina vasodilatatie la nivel periferic. Deci vasele de sange se dilata, apare transpiratia si de aici acea senzatie de inrosire, de bufeu, de caldura si noi stim ca transpiratia este principalul mecanism prin care organismul nostru se racoreste.”
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice: „Berea, chiar daca e rece, fiind bogata in alcool si glucide, de asemenea are acelasi efect. Alcoolul produce o vasodilatatie care impiedica racorirea adecvata a pielii.”
Dr. serban Damian, nutritionist sportiv: „Apoi prin faptul ca aceasta stimuleaza diureza si ne deshidratam intr-o oarecare masura, avand mai putina apa in organism decat ar trebui, mecanismele de racire nu funtioneaza la parametri normali.”

Ce se intampla daca inghiti samburii de pepene
Daca vreti sa va racoriti alegeti mai degraba un ceai cald. Dr. serban Damian, nutritionist: „Este o idee buna sa consumam atunci cand e cald ceva cald, chiar daca pe moment pare paradoxal, insa atunci cand ceva cald ajunge in interiorul organismului determina mult mai rapid declansarea mecanismelor de racire. Vasodilatatia periferica cu sudoratie si eliminarea caldurii. Un ceai cald, supa calda, produce transpiratie abundenta in timp scurt si senzatia de racire.”
Este insa important ca atunci cand mancati ceva cald sau picant, aerul sa fie unul uscat. Daca este umiditate in atmosfera, nu o sa va racoriti, pentru ca transpiratia nu se va evapora.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

inghetata canicula temperatura corpului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1565 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027024 (s)