News Flash:

Alimente care iti afecteaza modul de gandire

20 Aprilie 2016
817 Vizualizari | 0 Comentarii
O dieta bogata in zahar si grasimi cauzeaza prejudicii semnificative flexibilitatii cognitive. Flexibilitatea cognitiva este abilitatea de a te ajusta si adapta la situatii in schimbare. Aceasta agilitate este o trasatura care poate fi antrenata si imbunatatita de-a lungul vietii, putand chiar fi stimulata printr-o combinatie potrivita de alimente, insa ea poate fi pusa in pericol de alimentatia nesanatoasa.

In urma unor cercetari efectuate pe soareci de laborator s-a observat ca dieta bogata in zahar este cea mai daunatoare. Aceasta a cauzat deficiente atat asupra memoriei pe termen lung, cat si pe termen scurt. Iar aceasta este doar ultima constatare dintr-o serie de studii care arata potentialele efecte dramatice ale dietei asupra performantei mentale.

Grasimi benefice si nocive creierului

Prof. Kathy Magnusson, co-autoare a studiului publicat in revista Neuroscience, a declarat: "Deprecierea flexibilitatii cognitive in acest studiu a fost destul de puternica. Gandeste-te cum conduci spre casa, pe o ruta care iti este foarte cunoscuta, ceva ce faci in mod obisnuit. Apoi, intr-o zi acel drum este inchis si va trebui, brusc, sa gasesti o cale noua spre casa. Cu o flexibilitate cognitiva mai scazuta, adaptarea la aceste tipuri de schimbari ar fi mult mai dificila".

Nu sunt insa clare cauzele acestor efecte daunatoare. "Este clar ca bacteriile intestinale care alcatuiesc microbiomul pot comunica cu creierul uman. Bacteriile pot elibera compusi care actioneaza ca neurotransmitatori, stimuleaza nervii senzoriali sau sistemul imunitar si afecteaza o gama larga de functii biologice. Inca nu suntem siguri ce mesaje transmit, dar incercam sa depistam caile si efectele", s completat Magnusson.

Alimente care iti distrug creierul


Studiul a fost efectuat pe soareci de laborator. Acestia au avut fie o dieta normala, o dieta cu continut mare de grasimi sau o dieta bogata in zahar. Dupa patru saptamani, performanta mentala si fizica a soarecilor care aveau o dieta bogata in grasimi sau zahar a avut de suferit.

"Stim de ceva timp ca prea multe grasimi si zahar nu sunt bune pentru nimeni. Aceasta cercetare demonstreaza ca grasimile si zaharul conduc la modificarea sistemelor bacteriene sanatoase, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu sunt bune. Nu este vorba doar de hrana care ar putea sa iti influenteze activitatea cerebrala, ci de interactiunea intre alimentele consumate si schimbarile care au loc la nivelul sistemului microbian", a adaugat Kathy Magnusson

sursa: suntsanatos.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

flexibilitatea cognitiva
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1711 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030773 (s)