News Flash:

Alimente care favorizeaza aparitia gusei

11 Septembrie 2016
2050 Vizualizari | 0 Comentarii
aparitia gusei
Legumele din familia crucifere  - varza, broccoli, conopida, gulie, varza de Bruxelles - sunt bine cunoscute drept „gusogene“. Ele contin anumite substante, tiocianati, care blocheaza preluarea iodului de catre tiroida. Efectul gusogen este mai accentuat atunci cand sunt utilizate in stare cruda si mai ales atunci cand exista si un aport deficitar de iod. Dar, avand in vedere faptul ca folosirea lor are numeroase efecte benefice se recomanda utilizarea lor gatite la aburi  - aceasta ducand la scaderea concentratiei de tiocianati -  si marirea cantitatii de iod consumata. 
Se considera ca aspartamul, un indulcitor artificial, ar putea declansa boli tiroidiene autoimune  - tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, boala Basedow-Graves - la persoanele predispuse. Soia nefermentata este bogata in izoflavone care au de asemenea actiune gusogena si contine cantitati mari de acid fitic si oxalic care impiedica absorbtia mineralelor (calciu, magneziu, cupru, fier, zinc). Soia nefermentata si produsele derivate (laptele de soia, tofu, concentratele proteice din soia, chiftelele, snitelele, crenvurstii, produsele dedicate copiilor, laptele pentru bebelusi) pot duce la hipotiroidism. Produsele din soia fermentata (Natto, tempeh, miso, sos de soia traditional) au o cantitate de izoflavone mai mica si deci o actiune gusogena mai mica.

familia crucifere varza broccoli conopida gulie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1537 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025691 (s)