News Flash:

Alimente care cresc tensiunea arteriala

13 Martie 2019
661 Vizualizari | 0 Comentarii

Hipertensiunea arteriala este o boala cronica care trebuie naparat depistata si tratata. In caz contrar, ea afecteaza vasele de sânge, inima, creierul, rinichii si reprezinta un risc major de atac de cord si de accident vascular cerebral. „90% din totalul hipertensiunii arteriale este reprezentata de cea primara. Este o boala eterogena, astfel ca exista o multitudine de cauze care determina apariti sa“, explica dr. Corina Georgiana Tamasescu, medic specialist cardiolog la Spitalul Sanador din Bucuresti. Printre cele mai importante cauze ala hipertensiunii arteriale primare se numara predispozitia genetica – hipertensiunea arteriala este mai frecventa in familiile de hipertensivi; hiperactivitatea sistemului nervos simpatic; difunctia endoteliala – afectarea vasodilatatiei normale din cauza incapacitatii endoteliului de a sintetiza oxidul nitric; rezistenta la insulina, adauga medicul, potrivit adevarul.ro.

Alimentatia joaca un rol esential in cazul pacientului hipertensiv, alimentele sarate fiind cele care duc la hipertensiune. „Aportul de sare: retentia de sodiu determina hipervolemie prin reabsorbtia secundara de apa, cu cresterea debitului sistemic si, consecutiv, cresterea tensiunii arteriale sistolice. De asemenea, cantitatea crescuta de sodiu se depune in peretele vascular cu cresterea rezistentei vasculare si, implicit, hipertensiune arteriala diastolica“, explica dr. Corina Georgiana Tamasescu. Potrivit acesteia, alimentele care cresc tensiunea si nu ar trebui consumate frecvent de catre pacientul hipertensiv sunt conservele, muraturile, preparatele de fast-food, mezeluri, brânzeturi, sosuri sarate, produse afumate din carne. Alte alimente cu un continut mare de sare sunt sucul de rosii, pasta de tomate si berea – intr-o doza de 330 mililitri de bere exitând 25 de miligrame de sare. Cantitatea maxima de sare recomandata de specialisti este de 3 grame pe zi pentru un adult, adica 3.000 de miligrame.

„Recomand pacientilor hipertensivi asa-numita dieta DASH  - Dietary Approaches to Stop Hypertension: bogata in fructe, legume, cereale, peste; saraca in zahar, grasimi saturate, carne rosie; alimente bogate in potasiu, calciu, magneziu.“ Fumatul determina cresterea valorilor tensionale prin stimularea sistemului nervos cu eliberarea de catecolamine; sedentarismul: pacientii care reusesc sa scada in greutate isi reduc valorile tensiunii arteriale in timp ce consumul de alcool in cantitati mari creste tensiunea arteriala si se asociaza cu reducerea eficientei tratamentului antihipertensiv. In cantitati mici, are efect protector prin ameliorarea profilului lipidic, a sensibilitatii la insulina si reducerea factorilor cu potential trombogen  -,,paradoxul francez". In concluzie, pentru mentinerea sub control a tensiunii arteriale, sunt necesare modificari ale stilului de viata asociate cu un tratament hipertensiv. „Acestea includ: reducerea consumului de sare prin evitarea adaosului suplimentar in alimente; consumul moderat de alcool - 20-30 grame/zi, in cazul barbatilor si 10-20 grame/zi, in cazul femeilor; renuntarea la fumat; scaderea in greutate si activitatea fizica regulata cel putin 30 minute/ zi, timp de 5-7 zile/saptamâna.“ D.F.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tensiune arteriala hipertensiune arteriala atac cord
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1439 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014353 (s)