News Flash:

Algiile din teritoriul oro-maxilo-facial

19 Octombrie 2011
4585 Vizualizari | 0 Comentarii
prof univ dr Norina Forna
Termenul de algie caracterizeaza o stare dureroasa declansata spontan sau în urma excitarii patologice a nervilor senzitivi. Algiile pot avea localizari diferite, iar în teritoriul oro-maxilo-facial putem exemplifica nevralgia de trigemen, algiile musculare, dentare, parodontale sau localizate în spatiile edentate. Articulatia temporo-mandibulara constituie un compartiment aparte prin elementele componente si disfunctiile create de ea. O parte din etiologie poate avea o descriere variata, cum ar fi traumatismele sau procesele patologice inflamatorii sau tumorale, precum si schimbarea de temperatura, prin trecerea de la temperaturile ridicate la cele scazute, suprapuse peste aspectele locale.

Algia din cadrul sindromului disfunctional al sistemului stomatognat poate avea o etiologie infectioasa, traumatica sau reumatismala. Aceasta poate fi cauzata de prezenta unor lucrari protetice incorect realizate sau incorect adaptate, bruxism, obiceiuri vicioase etc. Sindromul e însotit de dureri musculare care apar din cauza modificarii tonicitatii, cu aparitia fenomenelor compensatorii de hipertonicitate pe un grup muscular si cu hipotonicitate pe grupul muscular antagonist. La nivelul articulatiei temporo-mandibulare se pot descrie stari de disconfort sau dureri severe, care pot iradia spre diferite zone ale hemifaciesului. 

Un alt exemplu îl constituie durerea dentara, care iradiaza spre mandibula sau spre conductul auditiv extern si poate avea etiologie pulpara sau parodontala.

Pentru toate tipurile de algii trebuie efectuat un examen clinic minutios, însotit de examene paraclinice care sa ajute la stabilirea diagnosticului.  

Dintre alte cauze ale durerilor din teritoriul oro-maxilo-facial ar putea fi amintita nevralgia cu frecventa mai crescuta, cum este cea de trigemen, corelata cu o anumita patologie locala sau fara cauza (cum ar fi cea esentiala).

Tratamentul algiilor se face în functie de etiologie, iar prezentarea la medicul dentist reprezinta o necesitate, deoarece, în functie de factorul declansator, se pot administra analgezice (anumite clase de analgezice), antiinflamatoare nesteroide, relaxante musculare sau, în cazul algiilor localizate la nivelul articulatiei temporo-mandibulare sau a nevralgiei de trigemen, se pot face infiltratii pe traectul nervului respectiv.

Asadar, pentru orice durere localizata în sfera oro-maxilo-faciala trebuie sa va prezentati la cabinetul de medicina dentara, pentru stabilirea diagnosticului si recomandarea unui tratament corect si complet. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

algie algiile
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1480 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015935 (s)