News Flash:

Alerid, comprimate

6 Aprilie 2011
3406 Vizualizari | 0 Comentarii

Compozitie
Un comprimat filmat contine 10 mg cetirizina clorhidrat. 

Actiune terapeutica
cetirizina, metabolitul hidroxizinei, este un antihistaminic ale carei efecte principale sunt determinate de inhibitiareceptorilor histaminici H1. Activitatea antihistaminica a cetirizinei a fost demonstrata prin numeroase studii pe animale si oameni. In vivo si in vitro, studiile pe animale au aratat o usoara actiune anticolinergica si antiserotoninergica. In studiile clinice insa, uscaciunea gurii a fost mai des intalnita la tratamentul cu cetirizina decat cu placebo. In vitro, studiile facute la nivel de receptori au aratat ca nu exista o afinitate masurabila pentru alti receptori decat H1 receptori.

In studiile facute cu izotopi radioactivi ai cetirizinei pe sobolani s-a demonstrat o patrundere neglijabila la nivel cerebral. Biodisponibilitatea comprimatelor este comparabila cu cea a solutiei orale. Dupa o singura doza orala de 10 mg de cetirizina la adultii sanatosi efectul antihistaminic s-a instalat in 20 de minute la 50% din indivizi, respectiv in 60 de minute la 95%, persistand 24 de ore.

Dupa administrarea unei doze orale de 5 sau 10 mg de cetirizina clorhidrat la copii sanatosi efectul antihistaminic s-a instalat in decurs de 20-60 de minute si s-a mentinut 24 de ore. Efectul antihistaminic al medicamentului poate persista mai mult timp la pacientii cu insuficienta hepatica. Distributia cetirizinei si a metabolitilor sai nu a fost pe deplin elucidata. La animale s-au constatat concentratii crescute la nivelul ficatului, plamanilor si rinichilor. Totusi, volumul de distributie al cetirizinei este relativ mic in comparatie cu alti antagonisti H1 receptori. Cetirizina ajunge si in laptele uman sau animal. Cetirizina se leaga in proportie de 93% de proteinele plasmatice. Legaturile proteice sunt aparent independente de concentratiile medicamentului cuprinse intre 25-1000 ng/ml, care includ concetratiile terapeutice plasmatice ale medicamentului.

Dupa administrarea unei doze de 10 mg de cetirizina timpul de injumatatire este de 3 ore iar eliminarea este completa in aproximativ 8,3 ore. La copii cu varsta cuprisa intre 7-12 ani respespectiv 0,5-5 ani timpul de injumatatire a fost mai mic cu 33% respectiv cu 41% decat la adulti. In urma unei administrari zilnice timp de 7 zile a unei doze de 10 mg de cetirizina eliminarea medicamentului la pacientii cu afectiuni renale usoare este similara cucea a adultilor sanatosi.

La cei cu afectiuni renale medii s-a constatat cresterea de trei ori a timpului de injumatatire si scaderea cu 70% a clearance-ului in comparatie cu adultii sanatosi. Mai putin de 10% dintr-o doza de 10 mg de cetirizina este indepartata prin hemodializa. De asemenea, se pare ca cetirizina este metabolizata putin de catre enzimele hepatice, timpul de injumatatire crescand cu 50-85% iar clearance-ul scazand cu 40-60% la pacientii cu afectiuni hepatice cronice in urma unei singure doze de 10 mg de cetirizina administrata. 

Indicatii
Alerid este indicat in tratamentul rinitelor, rinitelor alergice sezoniere, pruritului, astmului alergic, conjunctivitelor alergice si urticariei. 

Mod de administrare 
Adulti si copii (peste 12 ani): un comprimat pe zi. Doza maxima recomandata este de 2 comprimate pe zi. 
Studiile clinice arata ca cetirizina nu intensifica efectul alcoolului dar este de preferat sa se evite consumul acestuia in timpul tratamentului. 
Pacientii sunt sfatuiti sa nu depaseasca doza recomandata daca opereaza mecanisme sau conduc masina. 
Atentionari speciale:

Sarcina si alaptare
Se utilizeaza la femeile insarcinate doar daca beneficiile justifica riscul potential asupra fatului. Nu se recomandala mamele care alapteaza. Nu se recomanda la copii sub 2 ani. 

Contraindicatii
La pacientii cu hipersensibilitate la cetirizina sau hidroxizina. 

Precautii
A nu se lasa la indemana copiilor. 

Reactii adverse
S-au raportat ocazional efecte adverse usoare sau trecatoare ca cefalee, sedare, ameteala, uscaciunea gurii si disconfort gastrointestinal. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

compozitie actiune terapeutica indicatii contraindicatii precautii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1483 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013731 (s)