News Flash:

Afectiuni care pot avea ca simptom halena

5 August 2018
22890 Vizualizari | 0 Comentarii

Mirosul neplacut al gurii (halena) este o problema des intalnita, stanjenitoare, care afecteaza viata sociala a persoanei in cauza. Dincolo de latura stanjenitoare, neplacuta, problema, din punct de vedere medical, este foarte importanta. In general, mirosul neplacut al gurii divulga o manifestare in legatura cu imbolnavirea unui organ digestiv. In unele cazuri, reduse ca numar, halena fetida este cauzata de imbolnaviri ale aparatului respirator. In ordinea frecventei de cauzalitate a mirosului „cronic urat" din gura, pe primul loc se situeaza cei suferinzi de afectiuni respiratorii, carora le urmeaza grupa suferinzilor de boli digestive: gura, stomac, dar, mai ales, intestine.

Stomatita si carii - Mirosul urat de origine bucala se poate datora, in primul rand, unei stomatite (inflamatia mucoasei bucale), caracterizata prin formarea unor mici basicute numite afte-stomatita aftoasa; alteori cauza e o imbolnavire a amigdalelor, mai ales supuratiile si ulceratiile acestora. Cel mai des insa mirosul urat din gura este cauzat de carii dentare, supuratii alveolo-dentare, inflamatii cronice ale gingiilor provocate de prezenta pietrei (a tartrului dentar), aceasta categorie de halena fetida dovedindu-se a fi si cea mai „rebela" la toate tratamentele. Marirea papilelor - Mirosul urat al gurii se mai poate datora si maririi disproportionate a papilelor de la baza limbii. Aceste mici cratere fac posibila retinerea unor resturi alimentare mici, care se descompun si produc miros urat.

Gastrita si cancer stomacal - Mirosul din gura de origine stomacala trebuie pus pe seama inflamatiilor cronice ale mucoasei stomacale (gastrita cronica), modificarilor in secretia chimica a stomacului, in sensul unei hiperaciditati, dar mai ales acela al unei hipoaciditati. Toate acestea duc, in final, la constituirea unui miros cronic din gura, prin tulburarea digestiei alimentelor din stomac. In evolutia ulcerului de stomac, mirosul din gura e rar; mult mai frecvent se gaseste prezent la bolnavul de cancer stomacal. Aproape intotdeauna insa e prezent la bolnavii ajunsi in stadiul de stenoza pilorica, cand alimentele, nemaiputand sa treaca in intestin, raman in stomac, se descompun si exala un miros urat.

Transformari in intestine - Mirosul urat din gura, datorit intestinului, trebuie pus in legatura cu extrem de bogata flora pe care o gazduieste acesta, in intestin alimentele sunt  transformate intr-un pireu lichid, care sufera doua procese digestive importante: fermentatia si putrefactia. Ambele sunt producatoare de gaze; o parte, cea mai mare, este treptat evacuata. Cand fermentatiile sau putrefactiile sunt exagerate din anumite motive, gazele se acumuleaza in exces si nu mai pot fi evacuate complet. Parte din ele sunt absorbite de mucoasa intestinala, pentru ca sa treaca apoi in sange, de unde se exala prin mucoasa pulmonara. Aceste gaze exalate sunt mirositoare, in sensul rau, ele constituind halena fetida, motivul pentru care bolnavul vine la medic.

Probleme hepatice - Nici celelalte organe digestive nu sunt de iertat in etiologia halenei fetide. Astfel, in digestia intestinala intervin foarte serios ficatul, care isi expediaza bila (fierea), si pancreasul, care isi trimite sucul pancreatic. Absenta bilei sau a sucului pancreatic determina tulburari in digestia intestinala, iar o digestie incompleta poate constitui factor de exacerbare (intensificare) a fermentatiilor si putrefactiilor intestinale.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

halena boli gastrita carii stomatita
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1581 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018004 (s)