News Flash:

Adevarul din spatele acidului ascorbic, vitamina C sintetica. Descopera in ce conditii favorizeaza dezvoltarea cancerului

10 Septembrie 2018
21131 Vizualizari | 1 Comentarii

Numeroase studii si articole medicale au scos in evidenta numeroase beneficii pe care vitamina C le are asupra sanatatii, iar de aici pana la interesul crescut al oamenilor pentru acest nutrient nu a fost decat un pas. Asa am ajuns sa consumam cat mai multe alimente bogate in vitamina C, dar si sa luam suplimente. Problema e ca, nu se cunosc prea multe despre vitamina C sintetizata chimic, numita acid ascorbic (E 300). Se stie ca este eficienta in uciderea bacteriilor din stomac, insa nu poate face diferenta dintre cele benefice si cele nesanatoase. Acidul ascorbic nu este o vitamina completa ci doar stratul exterior al complexului complet numit vitamina C asa cum se gaseste aceasta in natura. Complexul complet vitamina C asa cum este el regasit in alimentele naturale este compus din urmatoarele elemente: bioflavonoide, rutina (vitamina P), factorul K, factorul J, factorul P, tirozinaza, ascorbinogen si acid ascorbic. Toate elementele de mai sus trebuie sa fie prezente pentru ca organismul nostru sa poata absorbi si beneficia de vitamina C. Daca oricare dintre aceste parti lipseste, nu exista nicio vitamina C, nicio activitate de vitamina. Cand unele dintre ele sunt prezente, organismul se va baza pe propriile resurse pentru a reface diferentele, astfel incat intreaga vitamina sa poata fi prezenta. Acidul ascorbic este descris doar ca "invelisul antioxidant" al vitaminei C; acidul ascorbic protejeaza partile functionale ale vitaminei de oxidarea rapida sau de defectiuni.

In SUA, peste 90% din acidul ascorbic este fabricat intr-o instalatie in Nutley, New Jersey, detinuta de Hoffman LaRoche, unul dintre cei mai mari producatori de medicamente din lume. Aici acidul ascorbic este realizat dintr-un proces care implica amidon de porumb si acizi volatili. Cele mai multe companii americane cumpara in vrac acidul ascorbic de la acel unic mecanism de producere. Dupa aceea, intra in actiune marketingul. Fiecare companie are propriile etichete, propriile formulari, fiecare pretinzand ca are o forma superioara de vitamina C, chiar daca toti au obtinut produsul din acelasi loc si nu e chiar vitamina C. Folosit ca antioxidant in diverse alimente si bauturi, E 300 permite producatorilor sa scrie pe eticheta ca acel produs contine "vitamina C". Dusi in eroare, oamenii vor consuma mai mult astfel de produse care mai contin si alte E-uri, cum ar fi benzoatul de sodiu - E 211, folosit drept conservant in bauturi racoritoare, muraturi, conserve.

Cercetarile au demonstrat ca E 211 in combinatie cu acidul ascorbic produce benzen, o substanta toxica foarte cancerigena ce produce leucemie si alte tipuri de cancer. Prin acesta reactie se reduce mult si continutul initial de asa zisa vitamina C din produsul respectiv. Cantitatea de benzen din produsele ce contin acid ascorbic si E 211 este influentata si de conditiile de depozitare, transport si de vechimea alimentului respectiv. Cantitatea de benzen produsa de aceasta reactie a fost considerata nesemnificativa si fara consecinte asupra organismului uman, dar testele au aratat ca aceasta cantitate este mult mai mare decat cea estimata initial. Astfel, in 2005, FDA (USA) a analizat aproximativ 200 sucuri. Dintre acestea, 10 au avut un continut de benzen cuprins intre 7 si 89 ppm, limita maxima admisa fiind de 5 ppm. Chiar si dupa aceste teste E 211 a fost in continuare considerat ca fiind un aditiv alimentar sigur. Dupa testele efectuate de FDA si FSA, compania Coca Cola a anuntat ca va retrage benzoatul de sodiu din produsele sale in momentul in care va gasi o alternativa. In 2008 compania a inceput eliminarea acestui aditiv din produsele comercializate (Cola light, Sprite, Fanta, etc.).

Vitamina C sintetica nu protejeaza la fel ca vitamina C naturala. O dieta bogata in fructe si legume furnizeaza aproximativ 200 de miligrame de vitamina C zilnic - organismul unui adult are nevoie de 75-90 mg/zi , in timp ce consumul de doze de 1.000 de miligrame (un gram) a devenit o rutina, arata Daily Mail. In cel mai bun caz, asta ar putea fi doar o pierdere de bani. O ampla analiza publicata in 2008 a descoperit ca vitamina C din hrana, de pilda din citrice si ardei rosu, poate preveni infarctul si chiar reduce riscul de cancer la san in cazul femeilor cu istoric in familie al acestei boli. Dar acelasi studiu nu a descoperit un efect similar la cei care luau pilule cu vitamina C, potrivit Jurnalului European al Prevenirii si Bolilor Cardiovasculare.

Vitamina C care se produce in mod natural este gasita in fructe si legume. Se stie despre aceasta ca este o vitamina foarte sensibila. Este foarte usor distrusa la temperaturi ridicate, la expunerea la lumina, oxigen si chiar apa in sensul ca este o vitamina hidrosolubila (se dizolva in apa). De vreme ce pasteurizarea este o practica obisnuita in industria alimentara pentru a conserva alimentele si a ucide bacteriile, s-a ajuns la acest compromis numit acid ascorbic care sa inlocuiasca vitamina C din alimente in care este distrusa.
Acest lucru inseamna ca de fiecare data cand consumam doar acid ascorbic avem parte de "o amenintare" asupra sistemului imunitar. Astfel, ceva ce ar trebui sa intareasca sistemul imunitar de fapt il slabeste. Solutia este sa evitam alimentele care contin acid ascorbic sintetizat si sa ne luam doza de vitamina C din alimente crude, proaspete. Printre alimentele bogate in vitamina C, care ne sunt disponibile se numara: capsunile, citricele, kiwi, patrunjelul, broccoli, ardeii, fructele de padure, pepenele. Este important sa consumam aceste alimente in forma lor naturala , cruda, cat mai putin ajutata sau modificata de mana omului.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vitamina c sintetica acid ascorbic cancer
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Linus Pauling  | #8718
Cat te-au platit sa debitezi articolul asta?
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1818 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013610 (s)