News Flash:

Adevarul din spatele a trei alimente considerate "super-sanatoase": avocado, rodia si goji

5 Septembrie 2016
8740 Vizualizari | 0 Comentarii
Specialistii din domeniul nutritiei vorbesc despre super-alimente ca fiind bogate in omega-3, avand proprietati 
anticancerigene si antioxidanti ce ne ofera o serie de beneficii pentru intregul organism, dar, cu toate astea, in anul 2011 
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (AESA) a revizuit cercetarile din domeniul nutritiei pe aceste teme, 
sugerand ca nu au fost gasite beneficii reale pentru sanatatea organismului in urma consumului de super-alimente, scrie theguardian.com.
 
Iata argumentele pro si contra a trei dintre cele mai cunoscute super-alimente aflate pe piata:
 
Avocado
Acest fruct, ce este intr-adevar o adevarata delicatesa atunci cand este copt, a devenit unul dintre cele mai populare 
alimente din Statele Unite ale Americii, fiind in ultimii ani la mare cautare. Si pentru ca cererea pe piata este din ce in ce 
mai mare, recoltele de avocado au atras atentia unor bande criminale din Mexic.
Daca stam sa analizam atat gustul, cat si continutul lui nutritional, aflam ca avocado este un fruct cu adevarat deosebit, 
fiind considerat un super-aliment datorita faptului ca este bogat in grasimi monosaturate, care ajuta la protejarea 
sistemului cardiovascular.
 
Insa acest tip de grasimi le putem obtine si din consumul de peste gras, nuci, ulei de masline, ulei de floarea-soarelui si 
din multe alte alimente ce nu sunt considerate, in general, ca facand parte din categoria super-alimentelor.
Mai mult decat atat, in ciuda faptului ca sunt bogate in grasimi bune, fructele de avocado au un continut mare de calorii, 
aproximativ 250 de calorii pe fruct, in functie de marimea acestuia.

Cum se consuma samburele de avocado si care sunt beneficiile

 
Din studiile efectuate anterior pe aceasta tema s-a constatat ca fructele de avocado ar putea trata leucemia, dar extractul 
care ar ajuta in acest sens provine din samanta fructului, asa incat consumul fructului nu poate oferi avantajele precizate.
In plus, din evaluarile de mediu rezulta ca in prezent se fac defrisari pe regiuni foarte mari in Mexic pentru a face loc recoltelor de avocado, care incearca sa se ridice la nivelul cererii de piata. In California exista, in acest sens, o problema si mai grava. Asa incat, si in ceea ce priveste beneficiile pentru mediul inconjurator, avocado nu este cea mai buna alegere, avand in vedere si faptul ca fructele sunt grele, si prin urmare greu de transportat, cu atat mai mult cu cat acestea trebuiesc pastrate la rece pentru a nu se strica.
 
Rodii
Avand un gust dulce acrisor, rodiile se bucura de un public foarte larg. In ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate, 
consumul de rodii, sau de suc natural din rodii, ar putea ajuta la reducerea colesterolului, imbunatatirea circulatiei 
sangvine, insa desi au fost efectuate studii in acest sens, dovezile nu sunt concludente. Mai mult decat atat, alte studii au 
sugerat ca rodiile ar putea fi secretul pentru incetinirea cancerului de prostata.
Nu putem fi surprinsi sa auzim despre aceste beneficii, intrucat se stie ca rodiile contin antioxidanti, iar consumul lor este, 
prin urmare, un avantaj pentru sanatatea organismului nostru, insa pentru a concluziona ca rodiile sunt un super-aliment ce 
trateaza cancerul, avem nevoie de doze cu mult mai mari de antioxidanti.
In ceea ce priveste sanatatea mediului inconjurator, cultivarea copacilor de rodii necesita apa la un nivel bine gestionat, 
asa incat afacerile cu rodii au lasat multi fermieri fara lucru in anumite zone de pe teritoriul Indiei.
 
Fructele goji
Au ajuns sa fie foarte apreciate in ultimii ani, datorita faptului ca alcatuiesc o gustare usoara, au gust acrisor si pot fi 
amestecate cu o varietate de alte alimente. In ceea ce priveste beneficiile pentru sanatatea organismului, goji a jucat un rol central in medicina traditionala chineza de mii de ani, insa dovezile stiintifice care sa ateste beneficiile consumului de goji sunt, cu toate astea, destul de limitate.
 
Unele studii de specialitate arata ca medicina traditionala chineza, precum si cea europeana, este, in mare parte, o 
pierdere de timp, in timp ce alte studii arata ca goana dupa leacurile stravechi este daunatoare organismului uman al 
Desigur ca a consuma suc de goji sau fructele goji in combinatie cu alte alimente, nu ne face rau, dar nu exista nicio 
dovada concludenta care sa sustina tratarea cancerului, a bolilor de inima si alte beneficii care sunt asociate consumului 
acestor fructe de padure. Iar faptul ca aceste fructe ar putea trata cele mai grele boli trebuie intotdeauna inteles pe fondul 
consumului unor doze mari de extract de goji, pe care organismul nostru nu le poate administra pe cont propriu in urma 
consumului de goji in cantitati limitate.

 
Sursa: The Guardian
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

nutritiei omega-3 anticancerigene antioxidanti beneficii reale rodii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1840 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027263 (s)