News Flash:

Adevaratul motiv pentru care domnii trebuie sa intre primii intr-un restaurant

17 Noiembrie 2017
250 Vizualizari | 0 Comentarii

Regula conform careia domnii trebuie sa intre primii in restaurant dateaza inca din preajma Revolutiei Franceze. Din cauza transformarii hanurilor si restaurantelor in locuri de intalnire pentru raufacatori sau revolutionari exaltati, domnii se simteau obligati sa intre primii pentru a se asigura ca doamnele nu sunt expuse niciunui pericol.

Bazele codului bunelor maniere, cum il cunoastem astazi, isi au originile in Antichitate, atunci cand s-a inventat un spatiu civic al gestului prin agora, forumul, teatrul. Inca de pe atunci oamenii au simtit nevoia existentei unui set de reguli de comportament care sa fie respectate de toti membrii unei colectivitati. Curtile regale franceze din secolele XVII-XVIII si-au pus amprenta asupra codului de bune maniere pe care il gasim si azi.

„In preajma Revolutiei Franceze (1789), sub coloanele elegante de la Palais Royal si-au facut aparitia primele restaurante. Daca Parisul cunoscuse farmecul cafenelelor filosofice si literare, unde ideile epocii isi faceau aparitia la o cesca de cafea sau ciocolata, vremurile tulburi dusesera la disparitia localurilor de acest gen si la transformarea hanurilor si restaurantelor in locuri de intalnire pentru raufacatori sau revolutionari exaltati“, spune Monica Neatu, istoric si lector al Fundatiei Calea Victoriei. Daca astazi primul care intra in restaurant este domnul, pentru a-si proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur si pentru a-i cere chelnerului sa-i indice o masa libera, in trecut barbatii faceau acest lucru pentru a-si proteja partenera de eventuale pericole.

„La moda, dar si periculoase, aceste restaurante incipiente i-au determinat pe domnii galanti sa instituie o regula, care a supravietuit pana in zilele noastre: pentru a-si proteja partenerele sau invitatele, domnii erau primii care intrau in localul respectiv. La sfarsitul mesei, doamnele erau cele care dadeau semnalul de plecare, dar tot domnii erau cei care deschideau drumul si ieseau primii. Regula este amintita in diverse coduri de bune maniere, dar este privita, de multe ori, cu ironie sau neinteleasa. In zilele noastre, se insista pe ideea ca nu este placut pentru o femeie sa se confrunte cu toate privirile curioase, teorie contrazisa de libertatea doamnelor de a frecventa restaurantele sau cafenelele“, spune Monica Neatu.  

„Gestul ramane si astazi elegant si curtenitor, atunci cand se aplica in cadrul relatiilor cu caracter privat (intalniri amoroase sau de familie), dar in sfera profesionala este desuet si poate avea conotatii negative. O femeie de afaceri invita la restaurant si multe intalniri cu caracter profesional se pot desfasura in restaurante. In acest context, nu conteaza cine intra primul in restaurant. Relatiile din mediul profesional sunt guvernate de ierarhia institutionala, iar ideile legate de fragilitatea si delicatetea feminina nu au ce cauta in acest context“, adauga istoricul.     

sursa: adevarul.ro
 


domnii restaurant
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1415 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015189 (s)