News Flash:

Adenomul tiroidian, simptome si tratament

4 Martie 2011
5107 Vizualizari | 0 Comentarii

Adenomul tiroidian este o tumoare benigna a glandei tiroide. Nu se cunosc cauzele aparitiei acestei boli, dar un anumit rol i se atribuie hiperproductiei de tireotropina si afectarii inervatiei simpatice regionale. Dupa structura histologica se deosebesc: adenom macrofolicular, adenom microfolicular si adenom trabecular.

Cel mai frecvent se intalneste adenomul macrofolicular. Acesta prezinta o structura chistica si este alcatuit din foliculi mari, care contin o cantitate semnificativa de coloid. Adenomul microfolicular este acoperit de o capsula fibroasa si contine o cantitate mica de coloid. Adenomul trabecular este alcatuit din cordoane epiteliale trabeculare.

Simptome
Semnele caracteristice ale adenomului tiroidian includ senzatia de presiune in regiunea gatului, disfagia si dispneea. La palpare se observa o formatiune dura, elastica si mobila, neaderenta la tesuturile din jur. In cazul unei evolutii indelungate, adenomul se poate calcifica si osifica. Sunt posibile diverse complicatii, precum hemoragii la nivelul adenomului, infectia hematomului intranodular, dezvoltarea gusei nodulare toxice si aparitia malignizarii.

Diagnostic si tratament
De cele mai multe ori, adenomul tiroidian este descoperit intamplator sau la un control profilactic. Este necesara determinarea duratei de evolutie a bolii, viteza de crestere si mobilitatea adenomului. Pentru diagnosticarea adenomului tiroidian se efectueaza teste serologice, scanare, ultrasonografie, examen radiologic, biopsie.

Examenul radiologic indica calcifierea adenomului, deplasarea traheei sau a esofagului. Prin diagnosticarea ultrasonografica se determina caracterul nodulului. In cazul suspiciunii unei malignizari se recomanda efectuarea biopsiei prin punctie.

Tratamentul de baza in cazul adenomului tiroidian este interventia chirurgicala.

 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

adenomul tiroidian tireotropina simptome
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1183 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013415 (s)