News Flash:

Adderall, capsule

18 Martie 2011
5472 Vizualizari | 0 Comentarii

Compozitie
Adderall contine sulfat de dextroamfetamina, dextroamfetamina zaharata, sulfat de amfetamina si amfetamina aspartat. 

Actiune terapeutica
Stimulant SNC
Se absoarbe complet in 3 h.
Efecte maxime : 2-3 h. 
Durata: 4-24 h.
Nivelele terapeutice sanguine:5-10 μg/ dL., daca pH-ul urinii < 5,6: 7-8 h; T, daca pH-ul urinii este alcalin: 18,6-33,6 h. Pentru fiecare crestere de unitate a Ph-ului urinar se produce o crestere medie cu 7 h a T plasmatic. 
Este metabolizat in ficat si excretat in urina.

Indicatii
Deficit de atentie/tulburari hiperreactive (ADHD) la copii peste 3 ani alaturi de alte abordari terapeutice. Narcolepsie la adulti si la copii depeste 6 ani. Adderall produce ameliorari similare cu metilfenidat, dar cu o durata mai indelungata de actiune, fiind permisa astfel administrarea in una sau doua doze/zi.

Mod de administrare
Capsule, comprimate 
Narcolepsie:
Adulti si copii peste 12 ani ,initial: 10 mg/zi; cresteti in trepte de 10 mg/zi la intervale de o saptamana. 
Copii, 6-12 ani, initial: 5mg/zi; Cresteti in trepte de 5 mg/zi fara sa se depaseasca 60 mg/zi.
Pentru toate varstele se folosesc produsele cu actiune imediata.
ADHD: 
Copii 3-5 ani, initial: 2,5 mg/zi; crestere cu 2,5 mg/zi la intervale de o saptamana pana este atinsa doza optima (0,1-0,5mg/kg/doza in fiecare dimineata). 
Copii peste 6 ani, initial: 5 mg 1-2 ori/zi; crestere in trepte de 5 mg/zi la intervale de o saptamana pana este atinsa doza optima (0,1-0,5 mg/kg/doza in fiecare dimineata).Pentru capsule cu actiune indelungata incepeti tratamentul cu 10 mg/zi dimineata; cresteti in trepte de 10 mg/zi la intervale de o saptamana pana la un maxim de 30 mg/zi.

Contraindicatii
Utilizarea la copiii sub 3 ani pentru deficitele de atentie si la copiii sub 6 ani pentru narcolepsie. Folosirea pentru scaderea apetitului.

Precautii
Capsulele cu actiune indelungata pot fi luate intregi sau continutul lor poate fi amestecat cu mere rase. Daca este luat cu mere rase trebuie consumat imediat (a nu se depozita). Nu mestecati merele rase peste care a fost imprastiata amfetamina. Luati capsulele cu actiune indelungata la trezirea din somn. Evitati dozele de dupa-amiaza intrucat pot produce insomnie. Pacientii care iau doze divizate (de ex. de 2 ori/zi) de Adderall cu actiune imediata pot trece la tratamentul cu Adderall XR cu aceeasi doza totala zilnica insa luata o singura data pe zi.
Amfetaminele au un risc ridicat de dependenta, care poate apare in urma unui tratament indelungat. Prescrieti / eliberati medicamentul in cantitati mici.

Observatii pentru pacient-familie
-cand este folosit pentru deficit de atentie (ADHD) sau narcolepsie, administrati prima doza la trezire impreuna cu alte una sau doua doze la intervale de 4-6 h. Administrati ultima doza cu cel putin 6 h inainte de culcare. Produsele cu actiune indelugata sunt de obicei, administrate 1/zi la trezire. -luati medicamentul cu apa, nu il luati cu lapte, suc sau antiacide.
-anuntati medicului orice schimbare a starilor psihice sau afective, inclusiv tulburari ale procesului de gandire. 
-nu consumati cofeina sau produse ce contin cofeina. Evitati preparatele care contin cofeina sau orice stimulanti de acest tip. 
-evitati manevrarea masinilor grele si condusul pana cand medicamentul isi pierde efectul. 
-monitorizati greutatea. 
-depozitati medicamentul intr-un loc sigur, intrucat acesta poate induce tendinta de a fi folosit abuziv. 
-beti cel putin 2,5 l de lichide zilnic; Un consum crescut al produselor alimentare bogate in fibre / fructelor poate preveni constipatia. 
-mestecati guma / dulciuri fara zahar si clatiti frecvent gura cu produse speciale non-alcoolice. 
-copiii care iau amfetamine pot avea cresterea incetinita. Medicamentul trebuie intrerupt periodic pentru a permite cresterii sa se normalizeze si pentru a se evalua necesitatea continuarii terapiei.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

compozitie actiune terapeutica indicatii contraindicatii precautii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

4459 viz    0 com
2982 viz    0 com
4869 viz    0 com
3647 viz    0 com
2691 viz    0 com
1940 viz    0 com
4651 viz    0 com
5891 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1472 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015965 (s)