News Flash:

Acum stii sa-ti pregatesti propria reteta de ceai din frunze fermentate

19 Mai 2017
337 Vizualizari | 0 Comentarii
Multi iubesc sa prepare ceai din frunze proaspete de coacaza neagra, zmeura, visin ... Îsi fac si rezerve pentru iarna... Dar ceaiul din frunze uscate nu e atît de gustos si aromat precum cel din frunze proaspete.

Fermentarea frunzelor însa permite nu doar pastrarea gustului, aromei si culorii ceaiului, dar si îl face mai intens decît cel din frunze proaspete. În procesul de fermentare substantele insolubile din frunze se transforma în substante solubile si usor asimilabile.

Pentru lansarea procesului de fermentare trbeuie distrusa strustuca frunzei pîna la eliminarea sucului (rasucirea frunzelor în palm, zdrobirea în masina de tocat sau prin congelare). În rezultat, frunzele se oxideaza si înceae procesul de fermentare, similar cu cel al fermentarii aluatului pentru pîine. Bacteriile ce se afla în abundenta pe suprafata frunzelor si în aer, contribuie la procesul de fermentare. Peste un anumit timp are loc schimbarea culorii si mirosului masei fementate. „Fixînd" cel mai puternic miros, plasam ceaiul la uscat.

Ceaiuri foarte bune pentru sanatate pe care trebuie sa le bei 

Ei fermentez frunze de visine, mere, pere, zmeura, capsune, coacaz negru, scorus, artar, alune, lastari de pin, menta si melisa. Aceste ceaiuri sînt foarte gustoase, aromate si frumoase. si folositoare.

Toate plantele le-am împartit în grupe, în fiecare dintre care au fost colectate plante ce au un comportament similar în procesul de preparare a ceaiului.

1. Frunzele de visine, mere, pere, capsune, scorus negru, artar, alun le-am plasat într-un grup, deoarece ele se prelucreaza usor în masina de tocat.

Principiul de colectare a fruntelor acestor plante (în afara de capsune) e urmatorul. Cu o mîna tinem creanga la baza, iar cu alta tragem frunzele spre sine. În rezultat, avem o mîna de frunze. Ne straduim sa nu folim copacul.

Ceaiul din frunze de capsune îl pregatesc dupa culegerea roadei, cînd prelucrez parcelele.

Frunzele pentru ceai pot fi colectate pe parcursul întregului sezon. Primavara ele sînt fine, se fermenteaza mai usor. Se obtine un ceai fin, cu o aroma fina. Toamna, frunzele sînt mai aspre, se rasucesc mai greu si se fermenteaza mai lung.

Înainte de fermentare, frunzele colectate le usuc. Pentru asta, le împrastii la umbra pe o pînza de bumbac sau in în straturi de 3-5 cm. Le tin 4-8 ore pîna ele se înmoaie.

Pentu fermentarea ulterioara a tuturor acestor plante le dau prin masina de tocat, deoarece astfel se obtin mai bine granulele. În final, obtin un ceai granulat.

Acest ceai are gust rau, dar e foarte sanatos mai ales pentru ficat, bila si pancreas 

Masa obtinuta o presez putin.

Vasul cu granule îl acopar cu un servetel umed din bumbac sau in, pentru ca granulele sa nu se usuce si îl pun la fermentare la temperatura de 25-27 C. Periodic, verific daca stofa nu s-a uscat. Daca da, o ud din nou.

Daca în încapere e uscar, eu acoper vasul nu doar cu un tifon, dar si cu capat, lasînd un spatiu mic pentru aer.

Fermentarea frunzelor are loc timp de 6-8 ore, în functie de temperatura. Mirosul masei în timpul fermentatiei nu se schimba cardinal, el pur si simplu se amplifica si capata note interesante - fiecare planta are aromele sale. Este importatn de a fixa cel mai puternic miros. Acest moment va fi un semnal pentru finalizarea fermentarii. În continuare, mirosul va fi mai slab, iar ceaiul poate avea o aroma mai slaba.

Aceste ceaiuri le usuc în cuptor la temperatura de 100 C timp de 1-1,5 ore, apoi la 50-80 C. Periodic, amestec cu o lingura din lemn. E important sa nu scapam momentul finalului, altfel ceaiul îsi poate pierde aroma.


coacaza neagra zmeura visin frunze uscate fermentarea frunzelor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1701 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020327 (s)