News Flash:

Acizi

20 Aprilie 2011
4373 Vizualizari | 0 Comentarii
Fructele contin acizi organici

Acizii sunt o clasa de compusi cu nivel scazut al pH-ului, de obicei acri la gust, adeseori corozivi in starea lor pura (acid citric, acid benzoic, acid formic, acid uric, acid fosforic, acid carbonic si altii). Pot fi compusi organici sau anorganici. Acizii pot irita si inflama tesuturile din organism. Ei se pot transforma in radicali liberi. Totusi, acizii prezenti in tesuturile vegetale (in special din fructe) au tendinta de a preveni secretiile de lichide si de a comprima tesuturile. Acumularea de acizi are drept efect acidoza.

Iata cativa acizi care se gasesc in fructe:
- acidul citric este predominant in lamai, dude, zmeura, capsuni, coacaze, agrise, merisoare, mosmoane, pere, piersici, paducel, caise si alte specii de fructe. Acidul citric are un efect bactericid. Perele contin doua parti acid citric si o parte acid malic.
- acidul tartric predomina in struguri. Se mai gaseste in afine, mosmoane, paducel, cirese, prune, piersici si alte fructe.
- acidul benzoic (care are o actiune bactericida puternica) este prezent in afine, rachitele si merisoare.
- acidul chinic, care lizeaza (dizolva si netezeste) uratii, se gaseste in afine si merisoare.
- acidul succinic (in mere, afine).
- acidul salicilic (in mere, mure, caise).
- acidul oxalic (in mere, afine).
- acidul acetic (in fructele cu proces incipient sau avansat de fermentare).
- acidul galacturonic (in piersici, mere).

In fructe, acizii se afla in stare libera, sub forma de saruri. Acizii organici au rol protector asupra taminei C, maresc pofta de mancare si asigura o circulatie mai buna a apei in organism.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

acizii acidoza
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1566 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014447 (s)