News Flash:

Acesta este cel mai sanatos indulcitor

17 Martie 2015
3090 Vizualizari | 0 Comentarii
In afara diferitelor sortimente de zahar (dizaharidul zaharoza) fabricat din trestie de zahar sau sfecla de zahar, cu diferite grade de purificare, pe piata se gasesc si alternative sanatoase. Cu siguranta nu este vorba de indulcitorii intensi de sinteza: aspartam (E951), ciclamati (E952), zaharina (E954), sucraloza (E955), acesulfam-K (E950), pe care nu trebuie sa-i consideram necesari nici macar in cazul in care se prescrie un regim dietetic hipocaloric sau pentru diabetici

Cat zahar poti consuma zilnic
 
Cel mai sanatos indulcitor: Stevia Reubandiana  
Este vorba despre un compus foarte dulce, natural extras dintr-o specie de stevie – Stevia Reubandiana (America Latina), care este consumata de sute de ani de bastinasi si actual colonisti. A trecut proba timpului, nu se aduce niciun aport de calorii fiind naturala, un dulce care nu are efecte secundare si nu ingrasa. Din punct de vedere botanic stevia rebaudiana apartine familiei Asteraceae, fiind inrudita cu anghinarea, cicoarea, andiva, salata, floarea-soarelui.  
Cel mai sanatos indulcitor, mult mai puternic decat zaharoza 
Frunzele de stevie contin glicozide diterpenice, denumite steviozide, care sunt responsabile de gustul dulce caracteristic acestei plante. Acesta este de 250 – 300 de ori mai puternic decat cel al zaharozei. Frunzele de stevia sunt de 20 – 30 de ori mai dulci decat zaharul. Frunzele si extractele bogate in steviozide sunt considerate sigure pentru consumul uman si al animalelor, potrivit adevarul.ro. In Brazilia, frunzele de stevie se folosesc pentru indulcirea ceaiului de „mate”/Ilex paraguayensis consumat traditional de catre crescatorii de vite „gauchos”, pentru efectele digestive, de stimulare a apetitului si pentru protectia ficatului, in special impotriva excesului de carne rosie de vita, care reprezinta hrana principala a acestor crescatori de vite. In Japonia, steviozida este utilizata din anul 1970 pe scara larga, fiind indulcitorul national al acestei tari, inlocuind indulcitorii chimici de sinteza, intensi. 

Atentie la excesul de zahar! Iata ce risti daca faci abuz
 
Cel mai sanatos indulcitor: motive sa il tii in bucatarie 
Utilizarea steviei pentru indulcirea alimentelor are urmatoarele avantaje: 
• Este un indulcitor natural 100%, care si-a dovedit de-a lungul timpului siguranta pentru consumul uman; 
• Puterea de indulcire variaza, in functie de prezentare intre 10 si 300 de ori mai mare decat cea a zaharului; 
• Este un indulcitor foarte stabil la temperaturi inalte (pana la 200oC), ceea ce il recomanda si pentru obtinerea dulciurilor, produselor de patiserie, categorie care necesita coacere. 
• Nu fermenteaza, nu are alte efecte nocive asupra sanatatii; 
• Protejeaza impotriva aparitiei cariilor dentare; 
• Nu influenteaza secretia de insulina si glicemia; 
• Are actiune cardiotonica, atunci cand e folosita timp indelungat; 
• Are efecte benefice asupra pielii, combatand seboreea, acneea, dermatitele, eczemele, un motiv in plus pentru a fi clasificat drept cel mai sanatos indulcitor. In prezent, s-a dezvoltat o intreaga bucatarie bazata pe stevia, inlocuindu-se astfel zaharurile cu absorbtie rapida, dar si indulcitori artificiali. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

zahar indulcitorii aspartam ciclamati zaharina sucraloza acesulfam-k
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1771 (s) | 34 queries | Mysql time :0.056472 (s)