News Flash:

A fost aprobat primul medicament pentru carcinomul bazocelular la adulti

3 Februarie 2012
4129 Vizualizari | 0 Comentarii

Agentia nationala a medicamentelor din Statele Unite ale Americii (Food and Drug Administration - FDA) a aprobat primul medicament pentru tratamentul carcinomului bazocelular (BCC) la adulti. Este vorba despre Erivedge (vismodegib) capsule, un inhibitor al caii Hedgehog, primul din clasa sa, care ajuta la reducerea leziunilor mutilante sau care pun viata in pericol in cancerul de piele avansat.

Produsul este recomandat in acele cazuri de cancer in care tumoarea s-a raspandit in alte parti ale corpului, care a recidivat dupa o interventie chirurgicala sau care nu poate fi tratat printr-o interventie chirurgicala sau radioterapie. Medicamentul se administreaza pe cale orala, o data pe zi.

Aprobarea din partea FDA a venit pe baza rezultatelor din studiul clinic ERIVANCE BCC (SHH 4476g), un studiu pivotal international de faza II, cu un singur brat, multicentric, cu doua grupuri. cercetarea a inrolat 104 pacienti cu carcinom bazocelular avansat, dintre care 71 aveau carcinom bazocelular avansat local si 33 erau diagnosticati cu carcinom bazocelular metastatic.

Pacientii cu carcinom bazocelular avansat local inclusi in studiu au fost cei ale caror leziuni au reaparut dupa interventia chirurgicala, cei cu tumori inoperabile sau cei in cazul carora o interventie chirurgicala ar fi condus la deformare substantiala. De asemenea, au fost inrolati in studiu pacientii care au recidivat dupa radioterapie sau cei pentru care radioterapie s-a dovedit contraindicata sau inadecvata.

Participantii au primit 150 mg Erivedge administrat oral, o data pe zi, pana la progresia bolii sau atingerea unui grad de toxicitate inacceptabil.

Rezultatele au demonstrat ca noul medicament a redus tumorile in cazul a 43% (27 din 63) dintre pacientii cu carcinom bazocelular avansat local si in cazul a 30% (10 din 33) dintre pacientii cu carcinom bazocelular metastatic. 

Durata medie de raspuns a fost de 7,6 luni. Compania producatoare a proaspatului medicament aprobat de FDA,  Genentech - parte a grupului elvetian Roche, a depus si o cerere de autorizatie de introducere pe piata europeana a noului produs.

Carcinomul bazocelular este cel mai comun tip de cancer de piele din Europa, Australia si SUAi. In general, boala este vindecabila in cazul in care cancerul este limitat la o zona mica de piele. Cu toate acestea, in cazuri rare, leziunile pot deveni mutilante si pot cuprinde tesuturile inconjuratoare (avansat la nivel local) sau se pot extinde si in alte parti ale corpului (metastaze).

In cazurile de carcinom bazocelular avansat, boala nu poate fi tratata eficient prin interventie chirurgicala sau radioterapie. Aceasta forma duce de multe ori la deformarea severa sau pierderea functiei organelor afectate.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

erivedge carcinom bazocelular
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1693 (s) | 34 queries | Mysql time :0.025517 (s)