News Flash:

9 masuri pentru pastrarea sanatatii rinichilor

23 Octombrie 2011
2950 Vizualizari | 0 Comentarii

Rinichii sunt organe pereche, situati de o parte si de alta a coloanei vertebrale, retroperitoneal, cu rol principal de a filtra sangele si a elimina prin urina substantele daunatoare sau inutile organismului. Rinichii regleaza compozitia urinii, iar prin productia hormonala regleaza presiunea sanguina, raportul baze-acizi (pH), mineralizarea osoasa, procesul de formare a globulelor rosii in maduva osoasa. Iata cateva masuri pentru pastrarea sanatatii rinichilor:

1. Ingestia unei cantitati suficiente de apa.
Minim 1,5 l (10-12 pahare) de apa pe parcursul intregii zile pentru un om sanatos, in afara de supe, ciorbe, cafea, sucuri, etc; apa dilueaza urina, prevenind depunerea de saruri si formarea litiazei renale.

Este recomandat ca dimineata, pe stomacul gol sa se consume 500-1000 ml de apa. De asemenea, consumul de apa nu trebuie neglijat seara. In insuficienta renala consumul de apa este limitat si se calculeaza in functie de diureza, de greutatea zilnica,de pierderile suferite prin varsaturi, transpiratii, etc, si de prezenta edemelor.

2. Dieta saraca in sare.
O alimentatie bogata in sodiu duce la cresterea tensiunii arteriale, care netratata, determina aparitia bolilor cronice de rinichi. Pentru a limita consumul de sodiu se recomanda:

- evitarea alimentelor care contin sare sau glutamat monosodic ca si componente de baza;
- evitarea branzei sarate, muraturilor, afumaturilor, mezeluri care pot contine cantitati crescute de sare;
- nu trebuie adaugata sare in mancare: se recomanda inlocuirea cu lamaie sau alte condimente pentru a da savoare mancarurilor;
- consultarea medicului curant asupra folosirii unui  inlocuitor al sarii. Unele persoane cu afectiuni renale necesita limitarea aportului de potasiu: cei mai multi inlocuitori de sare de pe piata contin cantitati crescute de potasiu.

3. Consum de proteine adecvat varstei, sexului, efortului fizic si starii de sanatate a rinichilor.
Necesarul zilnic de proteine pentru un organism sanatos sedentar este de 0,8 g / kg corp / zi si ~ 2g /kgc / zi la atletii culturisti. Aportul proteic excesiv creste filtrarea glomerulara si poate accelera pierderea functiei renale. Restrictia proteica in dieta intarzie evolutia bolii renale.

O dieta foarte bogata in proteine favorizeaza formarea calculilor renali de calciu si acid uric. In mod normal, urina contine citrat, o substanta care inhiba constituirea cristalelor de oxalat de calciu. Absenta citratului - sau prezenta sa in cantitate mica - favorizeaza aparitia acestor cristale.

Pe langa carne, peste si lactate si painea, cerealele si unele legume contin proteine. Alegeti proteine de calitate superioara, cum ar fi carnea de vita slaba, pui, peste, branza si oua.

4. Controlarea regulata a tensiunii arteriale.
De-a lungul anilor, presiunea arteriala crescuta afecteaza vasele de sange din rinichi, acestia filtreaza mai putin lichid, iar toxinele se acumuleaza in sange. Hipertensiunea arteriala poate fi prevenita respectand cateva reguli:

- mentinerea unei greutati optime;
- practicarea exercitiilor fizice cu regularitate;
- alegerea alimentelor cu continut scazut in sare si sodiu;
- consumul de alcool natural (vinuri) in cantitate moderata;

5. Controlul glicemiei 
Este obligatoriu pentru a diagnostica si/sau a preveni instalarea diabetului zaharat, care afecteaza si rinichii.

6. Prevenirea obezitatii 
Obezitatea este in relatie directa cu diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, printr-un aport caloric adecvat.

7. Evitarea fumatului
S-a demonstarat ca fumatul accelereaza evolutia bolilor renale.

8. Evitarea automedicatiei
Antiinflamatoarele nesteroidiene, unele analgezice, imunosupresoarele, etc., pot fi nocive pentru rinichi,mai ales daca se asociaza o boala renala. Diureticele autoadministrate inadecvat pot determina blocaje renale.

9. Evitarea alimentelor care favorizeaza aparitia calculilor urinari 
Bauturile tip cola sunt acide si vor favoriza cristalizarea pietrelor. Si berea este de evitat, pentru ca stimuleaza eliminarea de acid uric si acid oxalic. Doza normala de calciu trebuie sa fie mentinuta la 1.200 mg/zi, iar 80% din ea sa provina din lactate.

Este foarte bine sa se consume cantitati insemnate de fructe si legume proaspete, tocmai pentru ca determina o alcalinizare a urinei, ducand la cresterea cantitatii de citrat eliminata de rinichi. Cele bogate in oxalati: spanac, stevie, macris, rosii, smochine, coacaze, afine, nuci si arahide trebuie evitate sau,  consumate impreuna cu alimente bogate in calciu: branzeturi sau alte derivate lactate. In acest fel, oxalatii de calciu formati in tubul digestiv, nefiind absorbiti, se elimina direct in scaun.

Cele mai iubite dulciuri - ciocolata, pralinele si orice alte deserturi cu cacao - ascund "zacaminte" de oxalati, care dau nastere pietrelor. Consumul exagerat de dulciuri rafinate se asociaza cu o crestere a eliminarii urinare de calciu.

Orice supliment de vitamine sau minerale trebuie luat doar la recomandarea medicului. S-a dovedit ca un aport crescut de vitamina C, vitamina D (ulei de peste) si suplimente de minerale continand calciu, creste riscul aparitiei litiazei renale. Se pare ca vitaminele din grupul B (B1, B2, B3, B6, B12) si restul de vitamine liposolubile (vitamina A, E, K) nu interfereaza cu formarea calculilor renali. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rinichii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1670 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020927 (s)