News Flash:

9 cauze ale sarcinii oprite in evolutie

29 August 2011
22416 Vizualizari | 0 Comentarii

Sarcina oprita din evolutie reprezinta intreruperea spontana a evolutiei unei sarcini si este cea mai frecventa complicatie a sarcinii. Survine adeseori in primele 12 saptamani de gestatie, doar 30% dintre sarcini avand viabilitate la termen, iar 50% sunt pierdute inainte de prima menstruatie intarziata. Iata care sunt cauzele sarcinii oprite in evolutie:

1. Anomalii genetice
Studiul embrionilor preimplantati s-a facut atat in vitro (cand se apela la fertilizare in vitro) cat si in vivo (cand s-au identificat embrioni preimplantati in trompele unor femei histerectmiate), iar concluzia este ca aproape 50% dintre embrionii cu aspect normal au anomalii cromozomiale, ceea ce-i face neviabili pe termen lung.

Dupa implantarea unui astfel de embrion, sarcina se poate opri in evolutiein diferite momente in functie de severitatea afectarii materialului genetic. 50% din tesutul eliminat in urma unei sarcini oprite in evolutie in trimestrul 1 contine anomalii cromozomiale, iar in trimestrul 2 de sarcina, procentul scade la 20%.

Frecventa defectelor cromozomiale se coreleaza cu varsta mamei, dupa 35 de ani incidenta sarcinilor oprite in evolutie fiind mult mai mare decat la femeile tinere din punct de vedere reproductiv.

2. Insuficienta/defectul de faza luteala
Insuficienta/defectul de faza luteala poate cauza oprirea sarcinii in evolutie prin mediul nefavorabil existant la nivelul endometrului. Pana cand nivelul de progesteron poate fi sustinut in limitele necesare de catre trofoblast (placenta la inceputul trimestrului 2), corpul galben este singurul responsabil pentru secretia de progesteron.

Cu gandul la o eventuala viitoare sarcina oprita in evolutie, obstetricienii prescriu progesteron extern daca exista sangerare in primul trimestru de sarcina, sau daca au existat pierderi de sarcina anterior.

3. Tulburari endocrine
Hipotiroidismul si hipertiroidismul se asociaza cu rate scazute de conceptie si frecvente sarcini oprite in evolutie. Disfunctiile tiroidiene sublinice nu sunt considerate ca fiind explicative pentru pierderile recurente de sarcina, dar se accepta ideea ca pot fi implicate in oprirea sarcinii inevolutie. Din aceasta cauza, dozarile hormonale tiroidiene ar trebui sa fie incluse pe lista de analize inainte de sarcina.

Tratamentul de substitutie in caz de hipotiroidism si cel de inhibare a secretiei tiroidiene in caz de hipertiroidism, sunt asociate cu scaderea ratelor de sarcini oprite in evolutie la femeile cu patologie tiroidiana.

4. Diabetul zaharat
Este o certitudine faptul ca diabetul zaharat necontrolat creste riscul de pierdere a sarcinii. Diabetul subclinic si diabetul gestational sunt factori de risc pentru pierderea sarcinii, dar efectul negativ este mai mic decat in cazul diabetului existent anterior.

5. Afectiuni uterine
Sinechiile uterine pot impiedica implantarea embrionului sau afecteaza dezvoltarea in primele saptamani de sarcina. Defectele de duct Mullerian, cum este uterul septat, sunt raspunzatoare de o parte din sarcinile oprite in evolutie in trimestrul 2 de sarcina.

Fibroamele uterine au un comportament imprevizibil in timpul sarcini, putand opri sarcina in evolutie daca sunt in apropierea implantarii embrionului sau daca vascularizatia placentei este afectata de prezenta nodulului fibromatos.

Incompetenta/insuficienta cervicala este reprezentata de dilatarea prematura a orificiului cervical si este responsabila de unele pierderi desarcina in trimestrul 2 si 3. Abordarea terapeutica este reprezentata de cerclaj, o procedura chirurgicala prin care se mentine artificial inchiderea orificiului cervical pana la termen.

6. Infectii
Infectiile sunt acceptate ca si cauze pentru sarcinile oprite in evolutie tarziu, deci pot fi responsabile si de pierderile de sarcina in primul trimestru. Cele mai frecvente microorganisme implicate in sarcina oprita inevolutie sunt toxoplasmoza, variola, rubeola, citomegalovirus, salmonela, brucela, mycoplasma, clamidia, ureaplasma.

7. Trombofilia
Atat trombofilia dobandita cat si cea mostenita sunt implicate in unele sarcini oprite in evolutie. Anticorpii antifosfolipidici si anticorpii anticardiolipinici sunt responsabili de pierderile de sarcina in trimestrul 2 atunci cand se poate identifica prezenta lor.

8. Anticorpii antispermatici
Anticorpii antispermatici apar la 50% dintre barbati dupa vasectomie si scad fertilitatea masculina chiar si dupa inversarea vasectomiei. Cateva studii au identificat anticorpi antispermatici cu frecvente mai crescute la femeile cu pierderi repetate de sarcina.

9. Substante chimice
Exista numeroase substante chimice considerate ca avand efect negativ asupra sarcinii daca intra in contact cu gravida, dar sunt putine cele aceptate de toti autorii. Medicamentele administrate in timpul sarcinii, in special in primul trimestru, pot fi responsabile de o parte dintre sarcinile oprite in evolutie.

Cafeaua a fost asociata cu un risc suplimentar de 0,15% in oprirea evolutiei sarcinii, dar numai daca a fost consumata in cantitati de peste 300 mg/zi. Fumatul este un factor de risc dovedit pentru avortul spontan.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

anomalii genetice tulburari endocrine diabetul zaharat infectii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1530 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014176 (s)