News Flash:

9 analize de sange utile in diagnosticul bolilor de inima

11 August 2018
88184 Vizualizari | 0 Comentarii

Numarul bolnavilor de inima creste de la an la an, iar asta determina lumea medicala sa descopere metode care sa depisteze mai bine si mai repede persoanele cu risc. Exista o serie de investigatii care ne ajuta sa aflam daca suferim de vreo afectiune cardiovasculara, printre care teste de sange, electrocardiograma, angiografie coronara prin tomografie computerizata sau RMN. Iata cateva analize de sange necesare in diagnosticul bolilor de inima, potrivit Jurnalul National:

Colesterolul. Cea mai cunoscuta dintre aceste ana­lize de sange este determinarea colesterolemiei. Se masoara urmatoarele valori: colesterolul total, LDL colesterol (sau colesterolul "rau", care determina formarea placii aterosclerotice pe vase), HDL colesterol (colesterolul "bun", care elimina excesul de colesterol din sange si il transporta la ficat) si trigliceridele. In conditiile cresterii colesterolului in sange se accelereaza formarea placii de aterom pe artere, cu reducerea calibrului acestora si scaderea irigarii organelor. De asemenea, placa poate deveni instabila, din ea putandu-se desprinde fragmente (trombi), care calatoresc la distanta si blocheaza o artera, determinand astfel grave complicatii. De exemplu, ingustarea arterelor coronare produce cardiopatia ischemica si complicatia sa de temut, infarctul miocardic. Obstructia arterelor cerebrale determina accidentul vascular cerebral. Aceste evenimente au loc insa la nivelul tuturor arterelor: stenozarea (ingustarea) arterei renale produce insuficienta renala sau hipertensiune arteriala, ingustarea arterelor membrelor inferioare determina arteriopatia cronica obliteranta, care evolueaza de la durere specifica la gangrena membrului, in timp ce blocarea arterei mezenterice (care iriga intestinul) este o urgenta chirurgicala. Evaluarea colesterolemiei ar trebui sa se faca periodic: dupa 20 de ani cel putin o data la 5 ani, intre 30 si 39 de ani la 3 ani, intre 40 si 49 de ani la 2 ani si dupa 50 de ani, in fiecare an. Valorile colesterolului total in sange ar trebui sa fie sub 200 mg/dl. Intre 200 si 239 sunt valorile de granita, iar peste 240 mg/dL valorile mari. LDL colesterolul ar trebui sa fie sub 130 mg/dL, preferabil chiar sub 70 mg/dL pentru persoanele cu afectiuni cardiovasculare, iar pentru pacientii cu diabet zaharat sau riscuri multiple de boli cardiovasculare sub 100 mg/dL. HDL colesterolul ar trebui sa fie peste 60 mg/dL, chiar peste 70 mg/dL in cazul persoanelor cu boli cardiovasculare sau factori de risc. Valorile sub 40 mg/dL pentru barbati si sub 50 mg/dL pentru femei sunt considerate de risc. 

Proteina C reactiva. Este o substanta produsa in ficat, care creste in inflamatie (infectii, traumatisme, boli autoimune etc.). Ea indica astfel o inflamatie, dar nu precizeaza natura si localizarea acesteia. Este cunoscut totusi ca si formarea placii  de aterom este insotita de inflamatie, astfel incat cresterea respectivei proteine, mai ales coroborata cu alte analize, cum ar fi colesterolemia, in conditii de risc cardiac crescut, poate fi luata in consideratie. Analiza este indicata si celor care au facut un infarct sau accident vascular (pentru evaluarea lor), celor care au indicatie pentru o angioplastie coronara (exista riscul ca si dupa aceasta interventie artera sa se blocheze daca va­lorile proteinei C sunt ridicate), persoanelor care prezinta niveluri ale colesterolului HDL reduse si LDL ridicate, celor care sufera de hipertensiune arteriala sau diabet zaharat prost controlat, care au factori de risc (fumat, obezitate, cazuri de boli cardiace in familie). De asemenea, este un foarte eficient factor predictiv in cazul femeilor dupa menopauza. Valorile sub 1 mg/L sunt asociate cu risc scazut, intre 1 mg/L si 3 mg/L exista un risc mediu, iar peste 3 mg/L riscul este mare. Totusi, valorile peste 10 sunt considerate a fi produse mai degraba de un proces inflamator (infectios, osteoarticular etc.) decat de placa de ateroscleroza.

Fibrinogenul. Fibrinogenul este o proteina din sange, sintetizata in ficat, care are rol in coagulare. Daca inre­gistreaza valori mici, se produc tulburari de coa­gulare, cu sangerari necontrolate, iar daca are valori peste limita normala, creste riscul formarii cheagurilor de sange, care pot astupa o artera, producand un infarct sau accident vascular cerebral. De aceea, analiza trebuie facuta daca exista riscul unei maladii cardiace. Valorile fiziologice sunt considerate sub 300 mg/dL. Acestea sunt insa mai mari la persoanele care fumeaza, consuma alcool, sunt sedentare sau la femei care primesc cantitati suplimentare de estrogeni (din contraceptivele orale sau terapia de substitutie hormonala dupa menopauza). De asemenea, pot fi mai mari in unele cancere, infectii acute, boli inflamatorii cronice, boli hepatice, dupa traumatisme, chiar in sarcina. 

Homocisteina. Homocisteina este un aminoacid provenit din dieta si folosit la construirea tesuturilor, structurilor organismului. Valorile mari sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, desi nu se cunoaste exact mecanismul patogen, probabil prin lezarea peretelui arterial. Este asociata cu un risc crescut de infarct si accident vascular sau arteriopatie cronica obstructiva, dar si cu un risc de asemenea mare in producerea trombozelor venoase (trombozele venoase profunde si consecinta lor grava embolia pulmonara). Valorile normale sunt de 4,4-10,8 micromoli/L sau 0,54-2,3 mg/L. Valori crescute se intalnesc in scaderea va­lorii vitaminelor B6, B12, folatilor in organism (desi nu exista dovezi ca doze crescute ale acestor vitamine ar diminua riscul cardiovascular). Valori mari se observa si in hipotiroidism, boli renale, cancere sau maladia Alzheimer. 

Peptidele natriuretice. Peptidele natriuretice B (BNP) sunt substante produse de cord si vase, care indica starea de functionare a inimii. Daca inima este intr-o stare buna, valorile peptidului sunt mici. Daca insa inima lucreaza cu dificultate (ca in insuficienta cardiaca, de pilda), aceste valori cresc in sange, pentru a usura munca inimii (prin dilatarea vaselor periferice si eliminarea de apa si sodiu prin urina). Substanta este asadar un marker al dezvoltarii insuficientei cardiace, dar in cazul evolutiei bune sub tratament valorile pot sa scada. Valorile normale (care denota ca nu exista insuficienta cardiaca) sunt de 0-99 picograme/ml, cele peste 100 indicand instalarea acestei complicatii. Valorile pot fi crescute insa si in boli respiratorii cronice (ca BPCO - bronhopneumopatia cronica obstructiva), boli renale cronice, bolnavi care fac dializa. Alta substanta asemanatoare, numita NT-proBNP, poate fi de asemenea masurata in acest scop, valorile normale fiind sub 125 picograme/ml.

Trigliceride. Nivelul trigliceridelor ar trebui sa fie sub 150 mg/dL (chiar 100 mg/dL, potrivit AHA - Asociatia Americana a Inimii), in timp ce valorile intre 150 si 199 mg/dL sunt considerate de granita, cele intre 200 si 400 mg/dL mari si peste 500 foarte mari. Lipoproteina (a) sau Lp(a) este un tip de LDL (colesterol "rau"). Valorile sale sunt  determinate genetic, fiind mai putin influentate de stilul de viata, de aceea nivelurile crescute indica un risc major de maladie cardiovasculara. Valorile normale se situeaza sub 30 mg/dL. Apolipoproteina A1 (ApoA1) este o proteina de tip HDL (colesterol "bun"), ale carei valori normale sunt de peste 123 mg/dL. Valorile scazute se asociaza cu un risc mai mare de boli cardiovasculare. Apolipoproteina B (apo B) este o proteina LDL, ale carei valori se incadreaza sub 100 mg/dL pentru persoanele cu risc cardiovascular obisnuit si sub 80 pentru cele cu boli cardiovasculare sau diabet. Mieloperoxidaza (MPO) indica o inflamatie vasculara si astfel existenta unei placi fra­gile de aterom, care se poate rupe usor. Valorile normale sunt sub 400 pM. Daca valorile sunt mult crescute, ele indica un risc major de infarct si necesitatea unei interventii pentru revascularizarea regiunii respective.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

analize colesterol trigliceride
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1752 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024520 (s)