News Flash:

8 jocuri care stimuleaza mintea copilului tau

7 Iunie 2011
5086 Vizualizari | 0 Comentarii

Jocul nu este o pierdere de timp, desi multi cred acest lucru. Pentru copil, nimic nu este mai folositor decat un joc. Jocurile il ajuta sa se dezvolte armonios si ii stimuleaza mintea. Iata cateva jocuri recomandate copiilor care au implinit deja doi ani.

1. Gaseste diferentele sau asemanarile
Jocurile de acest tip contribuie la dezvoltarea atentiei. Cu ajutorul lor, copilul invata sa stabileasca criterii, sa clasifice. Concomitent, invata sa faca analize si sinteze, adica sa priveasca imaginea ca pe un tot unitar si apoi sa o fragmenteze pentru a observa diferentele sau asemanarile, sa separe elementele dintr-un ansamblu, stimulandu-si dezvoltarea functiilor senzoriale. Altfel spus, aceste jocuri il ajuta sa se concentreze, sa cunoasca diverse obiecte si sa le denumeasca impreuna cu detaliile lor, imbogatindu-si limbajul, gandirea si capacitatile senzoriale

2. Sa invatam puii animalelor
Acesta este un joc care serveste mai ales la dobandirea de noi cunostinte. Chiar daca are notiunile de baza, copilul invata sa faca diferenta dintre varste si caracteristicile anumitor varste. Complicand putin acest joc, il putem invata pe copil diferite conduite si reguli, aplicandu-le puilor de animale cu care el se identifica inconstient. Prin acest joc, copilul isi insuseste conceptul de dezvoltare si de evolutie si isi formeaza respectul pentru natura. Acest tip de jocuri este folosit si pentru a diagnostica eventualelor probleme psihice ale copilului. Identificandu-se cu puii animalelor, micutul tau iti vorbeste si despre el insusi.

3. Jocuri de recunoastere sau diferentiere a culorilor
Aceste jocuri il ajuta pe copil sa cunoasca una din cele mai importante proprietati ale obiectelor: culoarea. Pe masura ce invata culorile, va putea sa le diferentieze. Se pot folosi mai intai diferentieri de culori primare, apoi de culori secundare, pentru a se ajunge, in final, la diferentieri fine intre tonuri si nuante de culori. Acest lucru te ajuta sa descoperi si anumite aptitudini pe care copilul le are si, astfel, sa-l ajuti sa si le dezvolte.

4. Uniti punctele
Jocul punctelor stimuleaza dezvoltarea abilitatilor grafice, a motricitatii fine, invatarea desenului si a exprimarii prin simboluri grafice. El este primul pas catre desenul liber, fiind un ajutor important pentru copiii care trec de la simple mazgaleli, la desenarea unor obiecte din viata cotidiana.

5. Jocul umbrelor
Acest joc contribuie la dezvoltarea capacitatilor senzoriale si intelectuale. Poate fi folosit insa si ca un joc de dobandire a noilor cunostinte, de formulare a unor criterii de alegere a umbrei corespunzatoare imaginii adecvate, obligandu-l pe copil sa se foloseasca de operatiile gandirii si de simturile valide

6. Alegeti numerele corespunzatoare seriei de obiecte
Ajuta la consolidarea cunostintelor despre numere, la dezvoltarea limbajului si a spiritului de observatie. Solicita, de asemenea, atentia copilului si puterea de concentrare, fiind un instrument foarte valoros pentru stimularea dezvoltarii lui intelectuale.

7. Labirintul
Acest joc clasic il va ajuta sa-si dezvolte spiritul de competitie si observatie. Labirintul stimuleaza dezvoltarea vorbirii si insusirea de noi cunostinte despre spatiu, daca folosesti cuvinte precum: sus/jos; stanga /dreapta etc. Nu uita ca labirintul se poate complica si, astfel, ii creste gradul de dificultate, solicitand din ce in ce mai intens mintea si priceperea copilului tau.

8. Piticot
Piticotul este un joc special creat pentru prichindelul tau care vrea sa invete cat mai mult. Ii va stimula imaginatia si creativitatea, spiritul de competitie si disciplina. Incurajat de prezenta altor copii, va invata sa colaboreze cu ceilalti si va dezvolta astfel deprinderi sociale. Acest joc il obliga sa respecte reguli, sa se supuna unor norme si sa invete indirect cum sa traiasca in societate. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

stimuleaza mintea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1450 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013619 (s)